fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Datajätten skänker miljoner till kommuner: ”Risk att förtroendet minskar”

Publicerad: 20 september 2021, 10:24

Staffanstorps kommun, där Christian Sonesson (M) är kommunstyrelsens ordförande, vill starta en stiftelse för att kunna ta emot gåvor från datajätten Microsoft.

Foto: Susanne Lindholm / TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Microsoft har skänkt totalt 10 miljoner kronor till projekt i kommuner där företaget etablerat datacenter. Tveksamt om det är lämpligt, enligt experter.

Ämnen i artikeln:

NäringslivetMutor

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Staffanstorps kommun ska bilda en stiftelse för att kunna ta emot gåvor från Microsofts ”sociala fonder” utan att det uppfattas som att ett privat företag ger en muta till kommunen. Det skriver Sydsvenskan, som i en serie artiklar granskar spelet kring Microsofts etablering av ett datacenter i Staffanstorp.

Även projekt i Sandviken och Gävle, där Microsoft också har datacenter, har fått ta emot pengar. I Gävle har gåvor gått till Kulturskolan och till serverutrustning på en av kommunens gymnasieskolor. I Sandviken har en av kommunen nybildad stiftelse tagit emot pengar som gick till datorer och datamöbler till en studiemiljö i kommunens lokaler. 

Upplägget är problematiskt, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt. 

Daniel Castillo, lektor på institutionen för samhällsvetenskaper på Södertörns högskola, anser också att det finns tveksamheter.

– Det är ju ett försök att lösa upp gränserna för vad offentlig verksamhet är och vad som är näringslivet. Om man ska prata om medborgares förtroende för den offentliga verksamheten så finns alltid en risk att sådana sammanblandningar gör att förtroendet för offentlig verksamhet minskar, säger han till Sydsvenskan

LÄS MER: Så fick Skellefteå Northvolts miljardsatsning 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev