Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Brist på socialt skyddsnät hindrar nyföretagande

Alla är överens om att Sverige behöver fler företag och att det ska bli enklare att starta företag. Men ett stort hinder som sällan tas upp är att det saknas tillräckligt socialt skyddsnät för dem som vill starta företag. En ny undersökning bland 500 småföretagare visar att det finns stora brister.

Publicerad: 23 januari 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SmåföretagandeSocialförsäkringarA-kassa

En ny undersökning bland 500 småföretagare visar att det finns ett brett missnöje över det sociala skyddsnät som småföretagare får ta del av. Två av tre småföretagare är missnöjda med det offentligt finansierade sociala systemen som finns tillgängliga för företagare i dag.  Småföretagarna anser dessutom att dessa system måste prioriteras. När småföretagarna fick ranka vilka reformer som den nya regeringen borde ta tag i ansågs bara sänkta arbetsgivaravgifter vara högre prioriterat än förbättrade trygghetssystem för företagare.

Insikten om att dagens system står i vägen för nyföretagande borde vara en väckarklocka för svenska politiker. Konsekvenserna för bristerna i det sociala skyddsnätet gör det extra angeläget. Två av tre anger nämligen att förbättrade villkor när det gäller för arbetslöshets-, sjuk- och föräldraförsäkringen och sjuklön skulle innebära att fler skulle ta steget att starta eget.

Den som går till nyföretagande riskerar att tappa stora delar av sitt inkomstskydd. De som startar eget utan inkomster från dag ett tappar nämligen den sjuklönegrundande inkomsten (SGI) vilket gör att företagaren får ut en minimal ersättning om denne blir sjuk, föder barn eller hamnar i arbetslöshet.

Resultatet av det nuvarande systemet blir istället att många som vill starta eget stannar kvar i a-kassor till dess att samtliga dagar är förverkade. Först när ersättningen från a-kassan har utgått tar de steget. Nuvarande system känns som ett gigantiskt tankefel. Människor ska inte behöva känna sig tvingade att välja mellan ersättning från a-kassan eller att starta eget.

Vi ser hellre att a-kassan fryses under en bestämd tid för den som väljer att starta eget, exempelvis ett år, där individen kan gå tillbaka till sin a-kassa om företagsidén inte håller. Då elimineras en betydande del av risken, samtidigt som det inte kostar staten något extra.

Vi uppmanar Sveriges politiker att arbeta fram en mer attraktiv lösning för de som vill starta eget. Ett förbättrat trygghetssystem skulle bidra till detta. Fler entreprenörer och företag är livsviktigt för Sveriges framtida tillväxt.

Thomas Goréus, vd Assistera

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev