Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Wijkman: Trump har bytt fot i klimatfrågan

De fyra åren med Trump som president för USA riskerar att bli en katastrof för mänskligheten. Trots att han genom sina argument för att lämna Parisavtalet implicit erkänner att klimatet förändras väljer han att låta sig styras av egoism och cynism. Det är djupt oansvarigt.

Publicerad: 13 juni 2017, 08:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Allra mest avslöjande är det när Trump påstår att USA genom avtalet kommer sämre ut än andra länder.


Ämnen i artikeln:

USA

President Trumps beslut att USA ska lämna Parisavtalet har resulterat i många reaktioner. Bortsett från företrädare för fossilindustrin och ledande republikaner så har de varit entydigt negativa.

Det är dock några aspekter som nästan helt kommit bort i debatten. Den viktigaste är att Trump de facto bytt fot i klimatfrågan. Från att ha varit klimatförnekare – hans påstående om att klimatförändringen är ett påhitt av kineserna för att skada amerikansk industri är klassiskt – har han nu erkänt att klimatet förändras. Orsaken till att han lämnar Parisavtalet är främst att avtalet ”är dåligt för USA”. Han påstår att Amerika missgynnas och att länder som Kina gynnas.

Trump berörde i och för sig inte själva sakfrågan, det vill säga klimatforskningen och riskerna med klimatförändringen. Men genom sin argumentering har han implicit erkänt att klimatet förändras. Han hävdade bland annat att ett uppfyllande av Parisavtalet bara skulle minska uppvärmningen med 0,2 grader Celsius jämfört med att inte göra något alls. Därmed har han också erkänt att en uppvärmning sker och att människans utsläpp ligger bakom.

Siffran 0,2 grader är dock fel, som så mycket annat Trump säger, men faktum kvarstår: han har övergett förnekarpositionen. USA:s nya FN-ambassadör Nicki Haley gjorde för övrigt ett uttalande i denna anda dagen efter Trumps utspel.

Att Trump numera inser att klimathotet är reellt gör hans beslut att lämna Paris än mera oansvarigt. Tidigare kunde han ändå hänvisa till att inte trodde problemet var reellt och att pengarna för omställningen av ekonomin kunde användas till andra saker.

Nu har han visat sitt rätta ansikte. Det är en blandning av egoism och cynism som styr honom. Egoism kopplat till hans egna ekonomiska intressen och cynism kopplat till de fossilföretag som betalade nära 100 miljoner dollar i kampanjbidrag till republikanerna under 2016!

Trump försöker dölja sina verkliga motiv bakom argument som att ”avtalet missgynnar USA” och att hundratusentals jobb är i fara. Men det är ren och skär ”bullshit”. Rader av ekonomer har visat att de beräkningar han presenterat bygger på djupt felaktiga premisser och data.

Allra mest avslöjande är det när Trump påstår att USA genom avtalet kommer sämre ut än andra länder. USA:s CO2-utsläpp per capita ligger på 16,2 ton. Genomsnittet i världen ligger på 4,2 ton. Det är bara Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten som hamnar högre.

En annan siffra som är än mer besvärande, inte minst för rika människor som Trump, är att den procent av amerikanarna som har högst inkomster – cirka 3 miljoner människor – svarar för ett fotavtryck per capita på 318 ton om året. Det innebär att den rikaste procenten av Amerikas befolkning svarar för runt 3 procent av världens samlade utsläpp – eller mer än hela Tysklands utsläpp.

Om vi istället utgår från historiska utsläpp ligger USA i topp även där. USA svarar för 27 procent av de samlade utsläppen från 1850 till idag. Samtidigt utgör USA:s befolkning 4,4 procent av världens befolkning.

Så hur man än vänder och vrider på frågan så är Trumps beslut djupt oansvarigt. Det faktum att han numera erkänner att klimathotet är reellt gör hans position än mer klandervärd. Hans beslut – och för övrigt valet av honom – visar än en gång att demokratin inte är någon garanti för kloka beslut och beslut med ansvar för framtiden. Tvärtom. Fyra år med Trump kan komma att bli en katastrof för mänskligheten. Vi har tyvärr bara sett början.

Anders Wijkman, ordförande tankesmedjan Romklubben

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

USA

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev