Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Wallenskog om vårbudgeten: ”Jag saknar långsiktigheten”

Publicerad: 19 april 2022, 13:19

”Om man ska anställa sjuksköterskor och öka antalet vårdplatser driver det kostnaderna på sikt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Foto: MAXIM THORE

SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog saknar de långsiktiga beskeden i regeringens vårbudget som lades fram på tisdagen. Och så kritiserar hon nyheten om den tillfälliga satsningen på fler sjuksköterskor: ”Driver kostnaderna.”

Ämnen i artikeln:

VårbudgetenSKRCivilt försvarVårdplatserSjuksköterskorKriget i UkrainaSenaste nyttBudget 2022

Gustav Halth

gh@dagenssamhalle.se


Mycket i finansminister Mikael Dambergs presentation handlade om kriget i Ukraina och hur regeringen vill stärka krisberedskapen. En nyhet var att regeringen skjuter till 500 miljoner kronor för att utöka sjukvårdens kapacitet. 

– Pengarna till regionerna för att utöka antalet vårdplatser och anställa sjuksköterskor var en nyhet. Frågan är hur man ska synka de pengarna med de 432 miljoner som redan finns för det ändamålet i budgeten som ligger nu, säger Annika Wallenskog på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Om man ska anställa sjuksköterskor och öka antalet vårdplatser driver det kostnaderna på sikt. Att få pengar ett år för att göra en sådan sak har man inte mycket nytta av.

Detsamma gäller satsningarna på civilförsvaret, enligt Annika Wallenskog. Det kommunerna behöver är pengar att anställa folk för.

– Det är korta pengar för i år, dessutom är det för lite pengar. 80 miljoner till kommunerna och 20 miljoner till regionerna, det räcker inte om man ska kunna anställa folk som arbetar med de här frågorna, säger hon.

Vad skulle du ha velat se i budgeten?
– Jag saknar långsiktigheten. Tidigare målade man i vårbudgeten ut en bild av hur det kommer att se ut de kommande åren. Nu är det väldigt mycket vårändringsbudget, det vill säga pengar som kommer i år. Och det kan ju vara bra när det gäller saker som man kan vidta åtgärder för i år, men jag skulle önska mer långsiktiga besked.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev