Kommunal ekonomi
Wallenskog: ”Bra – regionerna behöver mest”
Publicerad: 13 september 2023, 10:43
SKRs chefsekonom Annika Wallenskog tycker att regeringen gör rätt som prioriterar regionerna.
Foto: MAXIM THORE
SKR:s chefsekonom tycker att regeringen gör en bra prioritering med det särskilda bidraget på 3 miljarder till regionerna. Men mer pengar behövs i generella statsbidrag, påpekar hon.
Regeringens besked om 3 miljarder i ett sektorsbidrag riktat specifikt till regionerna glädjer Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
– Under förutsättning att det är helt nya pengar så är det här i linje med vad vi tycker är rimligt. Det är regionerna som behöver mest pengar i nuläget. Och det är bra att bidraget inte är kopplat till att regionerna ska behöva göra en massa saker för att få dem, säger hon.
Vad säger du om nivån på 3 miljarder?
– Det är väldigt svårt att kommentera innan vi vet om det är ett nivåhöjande bidrag inför kommande år och hur mycket regeringen ökar på de generella statsbidragen. Och innan vi vet om de kommer att fortsätta fördelas 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna eller om man tänker vikta om, säger hon.
Vice statsminister Ebba Busch (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) antydde under pressträffen att regeringen också kommer att öka på de generella statsbidragen. Däremot gavs inget besked om hur mycket pengar det kan bli.
Hur stora tillskott tycker SKR behövs utöver de här 3 miljarderna?
– Jag vill inte säga något belopp så. Men tittar man på vår bedömning av hur stora underskotten blir nästa år så ligger det runt 20 miljarder i regionerna. Sen är det klart att de måste förväntas lösa en del av det själva, säger Annika Wallenskog.
– Men utan ett rejält tillskott av generella statsbidrag så är ju inte detta så mycket pengar.
Det nya sektorsbidraget ska enligt sjukvårdsministern fördelas ”efter regionernas vårdbehov”. Regeringen ska ”hitta något slags mall” för detta.
Vet du vad regeringen menar med det här?
– Verkligen ingen aning!
En möjlighet är att det kan handla om beräkningarna av vårdtyngd som ligger till grund för hälso- och sjukvårdsmodellen i utjämningssystemet.
– Om det är så regeringen tänker så kunde det vara rimligt. När pengar går ut rakt av per invånare kan det slå lite fel då befolkningen skiljer sig åt åldersmässigt, säger Annika Wallenskog.
LÄS MER: 700 tjänster bort när Region Sörmland sparar
LÄS MER: Regionernas pensionssmäll - tvingas bryta mot lagen