Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Vi vill utveckla hyresrätten

När Barbro Engman skriver att våra hyreskrav är oroväckande och illavarslande bör man fråga sig vad Hyresgästföreningen vill med hyresrätten, skriver Anders Söderman i en replik.

Publicerad: 19 oktober 2011, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi argumenterar för att de boende skall betala för den kvalitet som levereras, därför behövs hyresdifferentiering, skriver Anders Söderman.


Ämnen i artikeln:

Hyresförhandlingar

Hyrorna är vår enda inkomstkälla och används oavkortat i vår verksamhet. Det innebär att varenda krona används för drift och skötsel, för nödvändigt underhåll, för nyproduktion och för finansiering av våra lån. Vi vet också att vi har en effektiv förvaltning. Att verksamheten genererar ett ekonomiskt resultat är nödvändigt för stabilitet och rimliga finansieringsvillkor.
Ökade hyresintäkter eller sänkta kostnader omsätts i konkreta åtgärder som kommer hyresgästerna till del.

Barbro Engman tycks även mena att vi skall avstå hyreshöjningar för att höjda bostadsbidrag skall ”värdesäkras." Vi har full förståelse för att det, oavsett hyresnivå, finns människor som har svårt att få ihop sin ekonomi. Frågan är bara om att underlåta att laga läckande tak, eller att avstå nödvändiga ombyggnationer är rätt lösning. Det är nämligen det som blir resultatet om våra intäkter minskar.

När det gäller vårt yrkande så begär vi hyreshöjningar på mellan 1,5 procent och 5,5 procent. Bakgrunden till detta är att det finns en obalans i dagens hyressättning, där vissa betalar för lite och andra betalar för mycket i förhållande till den kvalitet som bostaden har. Det tycker vi är orättvist.

Att det finns en obalans vet vi efter de kvalitetsbesiktningar som vi har genomfört tillsammans med Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Besiktningarna bygger på gemensamma värderingar som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och allmännyttan i Göteborg är överens om. Den lokala treparten har uttalat att det kan vara lämpligt med en målsättning att hyrorna skall ha ”rättats till” kring år 2020. Då kan vi inte vänta.

Det är hyresförhandlingstider nu, och det är mot den bakgrunden man skall se Barbro Engmans uttalande. Samtidigt är det viktigt att vi på allvar funderar på vad vi vill med hyresrätten. För vår del vill vi tillhandahålla goda bostäder till rimliga och rättvisa hyror. Vi kommer alltid att argumentera för att våra hyresgäster skall bo i väl underhållna hus, därför krävs hyreshöjning. Vi argumenterar också för att de boende skall betala för den kvalitet som levereras, därför behövs hyresdifferentiering.

Vi tror nog att Barbro Engman förstår detta, men det är synd om hon ger andra ett intryck av att man kan nå dit utan att vilja förändra. Att minimera hyrorna är inte så svårt, tricket är att optimera boendet.

Anders Söderman, VD Bostads AB Poseidon, Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hyresförhandlingar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev