Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Vi kan bygga fler och billigare bostäder

De svenska byggpriserna är för höga. Exempel hämtade från Växjö och vårt eget prispressarprogram visar hur vi konkret pressar byggföretagen att bygga billigare bostäder. Det går att bygga till rätt pris, bara vi själva vill.

Publicerad: 19 november 2012, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggkostnaderBostadsbyggande

En av bostadspolitikens allra viktigaste uppgifter är att skapa goda, långsiktiga förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande och flera åtgärder har satts in de senaste åren för att åstadkomma just detta. Som exempel kan ges översynen av processerna för bygglov och planärenden samt kommunernas ansvar, men även den breda politiska uppslutningen kring systemet med förhandlade hyror.

Men hittills har få tagit tag i arbetet med att få lägre byggpriser. I dag är det till exempel 30 procent dyrare att bygga en lägenhet i Sverige än i Finland, vilket gör att våra grannar lyckats påbörja dubbelt så många bostäder per tusen invånare än vad vi gjort i Sverige. Detta vill bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) ändra på genom att underlätta för våra medlemsföretag att ta större ansvar som beställare, ställa tydligare krav på byggföretagen och i gengäld erbjuda byggföretagen stora volymer.

SABO går nu ut med ramupphandlingen SABOs Kombohus Plus om ett punkthus till maxpriset 13 000 kronor per kvadratmeter. I ryggen har vår organisation nära 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag och många av dem är i behov av fler bostäder till lägre priser. Vi har dessutom goda erfarenheter av att det faktiskt går att hålla lägre priser utan att tumma på kvaliteten. Låt mig ge två goda exempel:

I Växjö byggs det bostäder oavsett konjunktur. Det har den kommunala koncernen VKAB, där flera allmännyttiga bostadsföretag ingår, lyckats med tack vare sina orubbliga krav som syftar till att enbart bygga till rätt pris - inte till vilket pris som helst. Det kravet har man ställt i över 15 års tid. Kan bostadsföretagen och byggföretagen inte uppfylla kraven sätts ingen spade i jorden. I gengäld kan de lokala byggarna lita på ett stabilt flöde av uppdrag från allmännyttan. Det ger även byggföretagen en möjlighet att samordna byggprojekt på ett effektivare - och därmed kostnadsbesparande - sätt.

Växjö ger oss en viktig lärdom: Det går att bygga till rätt pris. Kommuner och bostadsföretag behöver inte – ska inte – bygga till vilket pris som helst. Den framgången grundar sig i kunniga beställare och ett gott samarbetsklimat på den lokala marknaden.

Det andra exemplet visar hur byggföretag sporras till att bygga effektivare. I en tidigare ramupphandling år 2010, SABOs Kombohus, utmanade vi byggföretagen att tävla om ett nyckelfärdigt flerbostadshus med två till tre våningar, till priset av 12 000 kronor per kvadratmeter boarea. Resultatet är mycket positivt. I dag har 25 projekt inplanerats och 1000 lägenheter beräknas stå färdiga inom treår. Det motsvarar hela tio procent av den normala nyproduktionen inom de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen.

I vår nya ramupphandling, av SABOs Kombohus Plus, utmanas byggföretagen att leverera ett punkthus i åtta våningar med cirka fyra lägenheter per våningsplan. Maxpriset 13 000 kronor per kvadratmeter är ett tufft krav, men å andra sidan är det här ett mycket attraktivt avtal att tävla om. Det finns redan intresse från våra medlemsföretag att beställa 5000 lägenheter från de företag som så småningom erbjuds teckna ramavtal.

Kombohuset står för ännu en viktig lärdom: Byggföretagen kan bygga effektivare och samtidigt leverera hus av hög kvalitet, med låg energiförbrukning och smarta planlösningar. Den framgången grundar sig i att vi som beställare ställer tuffa krav och dessutom erbjuder långa avtal med stora volymer och på så sätt säkrar ordertillströmningen för byggföretagen.

Jag är övertygad om att byggföretagen väsentligt kan minska sina kostnader och därmed pressa sina priser. Därför kommer också de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen att fortsätta ta sitt ansvar och vässa sin beställarkompetens. Tillsammans kan vi skapa de förutsättningar som är nödvändiga för att bygga fler bostäder.

Kurt Eliasson, vd SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev