Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Vi imponeras inte av LO:s krokodiltårar

Varför är det accepterat att byggherrarna som bygger förskolan eller äldreboendet går med vinst, men kontroversiellt när det handlar om själva omsorgen om våra barn, sjuka och äldre, frågar Kavat Vårds Catharina Tavakolinia med flera i nätverket Välfärdens grupp 8 i en slutreplik till LO.

Publicerad: 11 mars 2013, 12:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOVVinster i välfärden

Utgångspunkten är att skattepengar som har avsatts till välfärden också ska användas i välfärden”, skriver två LO-företrädare, i en artikel i Dagens Samhälle 7 mars, som skäl till att vi inte längre borde tillåtas driva företag på samma villkor som andra företagare.

Skattepengar går till en mängd olika verksamheter. Företag från olika branscher bidrar med både infrastruktur och innehåll i vår välfärd. Skattepengar går ju även till byggnader och tekniska hjälpmedel, men vad vi vet ämnar inte LO finna en ny bolagsform för dessa verksamheter. Varför är det accepterat att byggherrarna som bygger förskolan eller äldreboendet går med vinst, men kontroversiellt när det handlar om själva omsorgen om våra barn, sjuka och äldre?

LO säger sig vilja förbättra möjligheterna till innovation och utveckling. Det är just detta vi ägnar oss åt, varje dag. Det var därför vi blev välfärdsentreprenörer. Vi har gått den långa vägen via offentlig sektor, och sett problemen med långa beslutsvägar, bristande eget ansvar och inkonsekventa politiska prioriteringar. Vi vill inte tillbaka till detta, utan kunna fortsätta att utveckla förskola, vård och omsorg. Det är vår drivkraft.

Bästa sättet att främja möjligheterna för mindre företag och ideella organisationer är att tillämpa LOV istället för att upphandla enligt LOU. Det ger de små entreprenörerna en bättre chans att konkurrera, konstaterar både utredare, företagare och organisationer. Vad vill då LO? Jo, avskaffa LOV. Hyckleriet har inga gränser när man nu vill framställa sig som de små entreprenörernas vän och ”beskyddare”. Tack, men nej tack.

Kvinnor utförde under lång tid oavlönat arbete med att ta hand om familjen och i övrigt vara behjälpliga på alla vis, fram till kvinnors inträde på arbetsmarknaden under 1970-talet. Nu handlar det om rätten till företagande. Vi tycker inte att majoriteten kvinnor i dag ska nöja sig med att vara hänvisade till jobb inom en monopoliserad offentlig sektor.

LO:s mansdominerade förbund skulle aldrig motverka vinstdrivande företag inom de egna branscherna. Men inom de kvinnodominerade välfärdsområdena är det tydligen fritt fram. Allt vi begär är samma förutsättningar som andra företagare.

Catharina Tavakolinia, vd och grundare av Kavat Vård

Christina Wahlström, ägare Mama Mia mödravård

Charlotte Barouma, ägare av Wästerläkarna vårdcentral

Elisabeth Kvanman, ägare MåBra Förskolor

Lotta Wiström, ägare Sinnligt Barnmorskemottagning

Marita Eerola, ägare Vårdstyrkan

Solveig Sunnebo, ägare Helianthus Förskola

Åsa Storm, vd Stormtrivs

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOVVinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev