Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Vårt problem är för lite valfrihet

Det är inte för många privata utförare i välfärden som är problemet i kommunerna utan snarare att det finns för lite valfrihet för medborgarna och att de hänvisas till politikers välvilja, replikerar Leif Gripestam.

Publicerad: 27 augusti 2013, 08:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOV

Conny Fogelström (S), oppositionsråd från Täby, ondgör sig i Dagens Samhälle den 12 augusti om en som han påstår urskiljningslös utförsäljning av kommunal verksamhet i Stockholmsregionen. Jag tycker att Conny Fogelström kan lugna ned sig lite och få markkontakt igen. Av all skattefinansierad välfärdsverksamhet i Sverige drivs 14 procent av fristående företag. Resterande 86 procent har politiker total kontroll över. Men det är för lite enligt Socialdemokraternas världsbild. Konsekvensen av Conny Fogelströms inställning måste ju bli att vi ska begränsa friheten för alla de duktiga entreprenörer som hjälper till att utveckla offentlig sektor och ökar kvaliteten genom konkurrens.

Det är på sin plats att påminna om hur det såg ut fram till att regeringen Bildt öppnade upp för fristående alternativ. Då var det politiker som bestämde i exempelvis vilken skola eller förskola som barnen skulle gå i. Så viktiga saker kunde ju inte överlåtas till den enskilde eller familjen enligt dåtidens vänsterdoktrin.

Jag menar att problemet är det motsatta i förhållande till Conny Fogelströms skröna. På många håll i Sverige finns det uppenbart på tok för lite valfrihet eller ingen alls. Där är människor fortfarande hänvisade till politikers välvilja. Det finns färsk statistik som visar att resultaten i skolan är klart sämre i kommuner där det inte finns fristående alternativ. En vetenskaplig rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) som presenterades i höstas visar att ju fler fristående alternativ det finns inom skolan desto bättre resultat får man i både de kommunala och fristående alternativen. Detta borde stämma till eftertanke för Socialdemokraterna.

LOV har visat sig vara ett bra sätt att öka valfriheten för medborgarna. Det vore trevligt om Conny Fogelström kunde påverka sina partikamrater runt om i Sverige att på detta sätt öka kvaliteten och valfriheten i välfärdsverksamheterna runt om i Sverige på samma framgångsrika sätt som i Täby.

Slutligen: Den kommunala hemtjänsten i Täby såldes inte, den lades ned efter ett antal år av minskad efterfrågan och ständiga och omfattande underskott. I Täby finns cirka 25 olika fristående hemtjänstföretag att välja bland.

Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande (M), Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOV

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News