Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Världens bästa välfärd skapas utan vinstsyfte

LO var tidigt ute i den heta vinstdebatten och vår ståndpunkt är klar: Välfärden ska styras av kommuner och privata aktörer med intresse av att skapa den bästa omsorgen, den bästa utbildningen och den bästa vården - inte av vinstintresset, skriver ordföranden från fyra tunga LO-distrikt.

Publicerad: 24 oktober 2012, 10:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Debatten kring vinstuttag ur verksamheter i välfärden fortsätter och tonläget skruvas upp ett snäpp för varje dag som går. Inga argument verkar vara otillåtna. Å ena sidan menar vinstförespråkarna att företagen måste få ta ut vinst för att de ska vara intresserade av att verka i välfärden, å andra sidan påstås det att företagen inte alls tjänar några stora pengar och i vissa fall till och med går med förlust. Att debatten är så het är kanske inte så konstigt, eftersom vi alla dagligen berörs på något sätt och eftersom det, oavsett hur man räknar, rör sig om stora summor.

LO var tidigt ute och beslutade om att verka mot oskäliga vinstuttag i välfärden och skälen är egentligen ganska enkla. Vi vill ha världens bästa välfärd. Vi vill att våra barn ska få gå i världens bästa skolor, att alla ska ha rätt till världens bästa sjukvård och att våra äldre ska få den bästa omsorgen som går att uppbringa. Så ser det tyvärr inte ut i dag och vi menar att om det överhuvudtaget ska finnas en chans att lyckas skapa den bästa möjliga välfärden, måste alla våra gemensamma skattemedel användas till vad de är menade till och inte plockas ut som vinst av riskkapitalbolag. Att vi vill göra vad vi kan för att se till att pengarna stannar där de hör hemma ska inte tolkas som kritik mot privata utförare. Dessa får gärna vara kvar i välfärdssektorn, men vår poäng är att huvudsyftet aldrig får vara att ta ut vinst ur välfärden.

LO och Socialdemokraterna måste och ska hitta en annan modell för välfärden än den som nu gjort skola, vård och omsorg till en lekstuga för affärsmän av skiftande kulör och kvalitet.

Då det gäller just vinster så stämmer det att de stora riskkapitalbolagen sällan tar ut mycket medel i ren vinst efter skatt. Istället lånar de stora belopp till låga räntor, köper upp välfärdsverksamheter billigt och säljer dem dyrt efter att ha blåst upp värdet så mycket som möjligt. Det är här skiljelinjen går mellan dem som tycker att det är helt ok att dessa företag skor sig på våra gemensamma resurser och oss andra som menar att vinstfokus knappast kan ses som varken utvecklande för välfärden eller som något som skapar mångfald och valfrihet. Det är dags att avliva myten om att avregleringarna och utförsäljningarna i välfärdssektorn har gett oss brukare en stor valfrihet och en mångfald av utövare. Två företag driver hälften av all privat hemtjänst i landet och sju av tio friskolor drivs med vinstsyfte! Mångfalden bland utövarna och valfriheten är större i länder där vinster regleras mycket hårdare än i Sverige, exempelvis i Danmark, Finland, Norge och Nederländerna.

Vi kan inte förstå varför företagen i just Sverige måste få lov att göra stora vinster när det går alldeles utmärkt att inte göra det på andra ställen i världen. De en gång så goda tankarna om föräldrakooperativ som driver skolor, personalgrupper som driver vårdcentraler och liknande har i princip helt försvunnit till förmån för stora vinstmaximerande koncerner. I de offentliga upphandlingarna slås de små aktörernas anbud ut av de stora bolagen som har experter på upphandling och ett stort kapital i ryggen. Lägsta pris gäller och kvalitetskraven blir snabbt en lägsta nivå istället för något man konkurrerar med. Detta var nog inte vad någon hade tänkt sig med avregleringarna och det går naturligtvis att ändra på. De som påstår motsatsen verkar tro att politiska beslut har spelat ut sin roll, men det är inte något vi tycker överensstämmer med verkligheten.

Den senaste tiden har det spekulerats vilt kring att frågan om vinst skulle ha skapat sprickor både inom det Socialdemokratiska partiet och gentemot LO. Men att det förs diskussioner inom partiet och med nära samarbetspartners är inte något konstigt eller farligt, utan istället sunt.

Vi menar att det beslut som Socialdemokraterna landar i måste innehålla någon form av icke vinst-princip. Denna princip bör tolkas i enlighet med de idéer som LO:s vice ordförande Tobias Baudin för fram i Dagens Nyheter. Det vill säga att företagen tillåts ett vinstuttag om statslåneräntan plus en procent, resten ska återinvesteras i verksamheten.

På detta sätt ser vi att investeringar i personalen kan öka i kvinnodominerade branscher där lönerna ofta är låga. På detta sätt ser vi att kvalitetskraven inte blir fråga om minsta ställda krav, utan snarare kan höjas utan begränsning. Svensk välfärd ska styras av kommuner och privata aktörer med intresse av att skapa den bästa omsorgen, den bästa utbildningen och den bästa vården - inte av vinstintresset.

Jimmy Runesson, ordförande LO Skåne

Per Persson, ordförande LO Stockholm

Dan Gabrielsson, ordförande LO Västsverige

Maria Stenberg, ordförande LO Norrbotten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev