Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Varför duckar SKL i socialförsäkringsdebatten?

Sveriges Kommuner och Landsting har lanserat spännande förslag i socialförsäkringsdebatten om lokala försöksverksamheter riktade mot arbetsmarknaden. Men tyvärr verkar både SKL själva och regeringen monumentalt ointresserade av initiativen.

Publicerad: 12 augusti 2011, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialförsäkringar

Dagens socialförsäkring är nära kopplad till industrisamhället så som det en gång såg ut. På bondesamhällets tid fanns en skyldighet för storfamiljen att ta hand om sina gamla och sjuka. Skråväsendet och fackföreningarna startade sjukkassor för sina medlemmar och även arbetslöshetskassor. Men dagens samhälle är inte längre bara ett industrisamhälle. I det kunskapssamhälle vi håller på att forma krävs nya lösningar.

Att vara människa innebär att ha drömmar om en bättre framtid. Att vilja delta i samhällslivet och känna sig behövd. Men att vara människa innebär också att vara sårbar. Människan är ingen robot som kan programmeras att arbeta under ett visst antal år och sedan pensioneras. De allra flesta människor vill arbeta och bidra till samhällets utveckling. Men det finns tider i livet då vi av olika skäl inte kan arbeta, och så måste det få vara.

En av de viktigaste frågorna i framtiden är därför arbetet med att förbättra trygghetssystemen. Det har blivit allt tydligare hur människor som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet bollas runt mellan systemen. Arbetslöshet kan orsaka sjukdom, och sjukdom kan göra att man måste byta jobb eller att arbetsplatsen anpassas. Att ofta bli sjuk kan öka risken för arbetslöshet och gör det ännu svårare att hitta ett jobb om man redan är arbetslös.

Ett aktivt arbetsmiljöarbete men också en socialförsäkring som fungerar borde vara ett starkt intresse för SKL, Sverige Kommuner och Landsting.

2009 tog SKL tog fram ett förslag med en dörr in som verkar lovvärt. Åter därpå föreslog 36 kommuner tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting i en gemensam skrivelse att regeringen snarast ska ge grönt ljus för en försöksverksamhet där jobbsökande, praktik, studier och rehabilitering samordnas på lokal nivå. Men det hörs väldigt lite i debatten om det idag. Vad jag har förstått så har regeringen inte ens svarat på skrivelsen.

Färre än 40 procent av de arbetslösa har idag rätt till ersättning från a-kassan. Regeringen har letat efter en lösning med obligatorisk a-kassa. Men att tvinga människor att betala om de inte frivilligt går med i a-kassan leder inte till att fler får ersättning, om man inte samtidigt förbättrar villkoren.

Miljöpartiet vill se en allmän arbetslöshetsförsäkring. Den har en viktig skillnad gentemot en obligatorisk: Den ska omfatta fler människor, precis som en gång sjukförsäkringen gjordes allmän 1955.

Vi måste våga tänka nytt. Ta fram ett modernt trygghetssystem som människor kan lita på att det finns när man behöver det. Miljöpartiet vill införa ett system där arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och försörjningsstöd slås ihop. Arbete ska löna sig, men den som inte har möjlighet eller förmåga att arbeta ska aldrig någonsin få degraderas till en andra klassens medborgare.

De olika regelverken sätter krokben för individer och handläggare. Arbetsförmedlingen har sitt stuprör, a-kassorna sina stuprör, försäkringskassan sitt och socialtjänsten sitt.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har nu äntligen kommit igång. Miljöpartiet driver där förslag om samlad arbetslivstrygghet, där både allmän sjukförsäkring och allmän arbetslöshetsförsäkring ingår. Det är en bättre väg än att lappa och laga dagens trasiga system.

Men var är SKL i debatten och vart tog ert förslag om ”en dörr in” vägen?

På vilket sätt trycker ni på för att regeringen ska öppna för försöksverksamhet i kommunerna så som ni ansökt om?

Fotnot: Artikelförfattaren är ledamot i socialförsäkringsutredningen samt riksdagens socialförsäkringsutskott.

Gunvor G Ericson, gruppledare (MP) riksdagen, ledamot i socialförsäkringsutredningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialförsäkringar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev