Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Välståndets vagga ligger i Norrlands inland

Att Norrlands inland ses som ett område utan framtid är något som vi som boende där har vant oss vid sedan länge. Nu senast spär Dagens Samhälle på den myten i sin granskning av det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, med kopplingar till Tillväxtverket, replikerar fyra centerpartister.

Publicerad: 18 september 2012, 05:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Innovation

Det är bra att Dagens Samhälle och annan media granskar vilka satsningar som görs och vilket gensvar och resultat de får. Både det statliga verk utför och de uppdrag som departement lägger skattemedel på. Att efter bara några månader från uppstart av det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, en unik satsning på Norrlands inland, vara så starkt kritiska är dock väl magstarkt.

Det är flera investmentbolag som har svårigheter att få ut sina pengar. Detta beror på den finansiella oro som finns på den Europeiska marknaden. Det är även utifrån detta en allt för snar analys att Inlandsinnovation inte har lyckats. Företagen måste våga trycka på knappen, men företagen i dag som lever i en internationell konkurrens på en global marknad avvaktar större investeringar utifrån vad som händer i världsekonomin.

Att Norrlands inland ses som ett område utan framtid är något som representanter från dessa län och regioner väl känner igen. Det är ett problem att media spär på denna villfarelse. Sanningen är att det är i dessa regioner som det svenska välståndet har sin vagga. Det är här värden skapas som gagnar hela landet. Det är även här det är som svårast för företag att få låna pengar i bank eller att få tillgång till riskkapital.

Inlandsinnovation är ett statligt ägt riskkapitalbolag som investerar i Norrlands inland. Inlandsinnovation samarbetar med privata och offentliga finansiärer, universitet och myndigheter. Investering kan ske i tidiga och sena skeden i många olika branscher för att skapa tillväxt och ett dynamiskt företagande. Det kommer att ta tid innan både näringsliv och banker lärt sig att ta vara på möjligheten att göra satsningar men hjälp av Inlandsinnovation, för att förverkliga framtidsdrömmar och ta vara på de potentialer som ligger och väntar.

Att kommuner i Norrlands inland har svårt att hantera de utmaningar som demografi, globalisering och klimat utgör, handlar mer av en oförmåga utifrån ett långvarigt socialistiskt styre än om att hantera de möjligheter som finns i regionen. Att lägga in statliga medel till kommunerna vore därför ett sätt att stanna i det förgångna. Den förvaltande traditionen som finns i många inlandskommuner måste bytas ut till ett mer utvecklande förhållningssätt där näringslivet, valfriheten, nytänkandet måste få utlopp.

En kommun kan inte sitta och vänta på att bli kontaktad, som Arjeplogs kommunalråd utger sig göra. Då får man allt vänta. Det krävs initiativ och samarbeten mellan kommunen och näringslivet för att skapa ett näringsklimat som gör att företag vill och vågar satsa. Det finns många kommuner som är framgångsrika, visar vägen in i framtiden, som har förstått att utveckling kräver ett nytt sätt att tänka och att förvaltandets epok är över. Dessa kommuner kommer att springa förbi de som sitter och väntar.

De satsningar som nu görs i höstbudgeten pekar på en tro på Norrlands inland. Innovationssatsningar inom mineral, infrastruktursatsningar, energiforskning och satsningar för att få fler unga i arbete är precis det Norrland behöver för att ta vara på de möjligheter och resurser som finns. Här kommer Inlandsinnovation att vara en mycket viktig faktor för att förverkliga företag och människors drömmar.

Fotnot: Artikeln är en kommentar till den artikel som publicerades i Dagens Samhälle nr 30/2012 (se länk i vänsterspalten).

Eva-May Karlsson, kommunsstyrelsens ordförande (C) Vindelns kommun

Tomas Mörtsell, kommunalråd (C), Storuman

Eva Hellstrand, kommunstyrelsens ordförande (C) Åre kommun

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Innovation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev