fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Vallar för en miljard – Kristianstad rustar för klimatförändringar

Publicerad: 22 oktober 2021, 04:00

Pierre Månsson (L), kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, säger att kommunen måste lägga ”väldigt mycket pengar” på skyddsvallar de kommande åren. I somras svämmade kommunen över under ett åskoväder. Foto: Kristianstad kommun, Johan Nilsson/TT

Vallar för en miljard. Kristianstad står inför stora investeringar för att hindra framtida vattenflöden. Satsningarna för att möta det förändrade klimatet underlättas av ett bra ekonomiskt läge.

Ämnen i artikeln:

God kommunal hushållningEkonomiskt resultatEkonomisk politikDigital vård

TT

Torbjörn Tenfält


Den styrande alliansen i Kristianstad har enats i ett budgetförslag med satsningar på klimatet, barn och unga och föreningslivet. Tuffa besparingar i början av mandatperioden öppnar för en offensivare politik.

Tack vare ökade skatteintäkter är utrymmet inför budgetbeslutet i november 195 miljoner kronor; mer än dubbelt så stort som kalkylen visade i våras.

– Vi är ju uppenbart inne i en högkonjunktur. Sedan finns det all anledning att vara orolig för hack i kurvan, säger kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L).

Vid sidan av ökade skatteintäkter är väl tilltagna statsbidrag en förklaring till att kommunerna överlag visar goda resultat, konstaterar SKR i sin nya ekonomirapport. Mönstret är detsamma i Kristianstad.

– Jag tillhör dem som tycker att regeringen måste ta ett större ansvar för kommunernas ekonomi. Under pandemin har vi varit överkompenserade av staten, men samtidigt jobbar vi med att effektivisera verksamheten.

Pengarna behövs. Kommunen behöver bygga nya skolor och står inför stora investeringar i VA. Det geografiska läget, med delar av kommunen under havsnivån, gör att många områden är känsliga för höga flöden.

– Vi måste lägga väldigt mycket pengar på att bygga vallar som skydd mot översvämningar. På 15 års sikt handlar det om nästan en miljard. För att slippa låna så mycket måste det finnas ett bra ekonomiskt resultat, säger Pierre Månsson.

Överkalix kommunfullmäktige klubbade budgeten för 2022 redan strax före midsommar. 

– När man är tidigt ute med budgeten och har en tydlig färdplan blir det lättare att hantera uppkomna situationer. Kanske får man omprioritera under resans gång, men det blir mest småsaker, säger kommunstyrelsens ordförande Anne Jakobsson (S).

LÄS MER: Osund försäljning fick Danderyds ekonomi på fall - ”Varför sa ingen något?”

Äldreomsorgen tar en stor del av budgetutrymmet, men några nedskärningar av personal är inte aktuellt. 

– Tvärtom behöver vi alla händer vi kan få tag i. Vi är väl medvetna om varje krona, men samtidigt kan vi inte stagnera. Vi måste attrahera yngre som kan fylla de luckor vi har när många medarbetare nu går i pension, framför allt inom vård och omsorg.

Det innebär också investeringar i digital teknik.

– Med fler välfärdstjänster på nätet kan fler av våra äldre stanna hemma några år till. Det skulle lätta trycket på äldreomsorgen, säger Anne Jakobsson.

En förutsättning är tillgång till snabbt och säkert bredband. I dag saknas tillförlitlig mobiltäckning i stora delar av kommunen.

– Många av våra invånare kan inte vara säkra på att telefonen fungerar. Att få bredband ut till byarna är avgörande för kommunens framtid. 

Befolkningsstatistiken ger större hopp. Överkalix tappar inte i invånarantal och det senaste året har talen för nyfödda legat förhållandevis högt.

– Jag märker också en liten tendens att folk från andra delar av Sverige hör av sig och undrar vad vi kan erbjuda för service. Det tolkar jag som att de är intresserade av att flytta hit och det gör de i så fall rätt i. Vi har låga fastighetspriser och en mycket vacker omgivning, säger Anne Jakobsson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev