Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Valfriheten höjer kvaliteten inom hemtjänsten

”Du kan ha kommunal hemtjänst, men då får du göra dig av med din katt.” Orden är riktade till en äldre dam i Boden och summerar ganska väl baksidan av Vänsterpartiets ideologiska kamp för att begränsa valfriheten inom hemtjänsten.

Publicerad: 5 november 2012, 11:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOVVinster i välfärden

Bakgrunden till orden är att den äldre kvinnan skulle tvingas anpassa sig och hela sitt liv till möjligheten att en slumpvis utvald anställd inom hemtjänsten ska kunna besöka henne.

Med andra ord – katten måste bort i händelse av att någon anställd är allergisk.

Centerpartiet menar att variationen inom vården är en stor förtjänst med lagen om valfrihetssystem (LOV). Den åsikten delas uppenbarligen av den äldre damen och hennes anhöriga, eftersom hennes omsorg i dagsläget sker i privat regi. Aktörerna anpassar sig, öppnar nya dörrar och ser möjligheter istället för hinder när man konkurrerar om kunderna. Det innebär att vårdtagaren kan ställa högre krav på att behandlas värdigt på ålderns höst. Om det innefattar att behålla sin katt så finns det enskilda entreprenörer som löser problemet.

Det är här Vänsterpartiet av ideologiska skäl vill slå undan benen för den valfrihet som sysselsätter 195 000 personer inom privat skola, vård och omsorg. Samma parti brukar – felaktigt – påstå att Sverige går miste om 20 000 arbetstillfällen på grund av att enskilda entreprenörer går med vinst.

Vänsterpartiet har här räknat på hur många arbetstillfällen företagens rörelseresultat skulle motsvara. Sanningen är att företagens rörelseresultat enbart säger någonting om skillnaden mellan intäkter och kostnader före skatt. Det säger alltså väldigt lite om vinsten. I verkligheten betalar dessa företag skatt som alla andra och återinvesterar i stor utsträckning sina pengar. Vinsterna efter bolagsskatt ligger i snitt på fyra procent.

När Vänsterpartiet påstår att valfriheten kostar 20 000 arbetstillfällen säger verkligheten någonting annat. Totalt är 49 000 privata företag verksamma inom skola, vård och omsorg. Antalet sysselsatta har faktiskt ökat med 142 000 personer sedan år 2000 och privata företag står för 75 procent av den ökningen.

Det är inte hållbart att av ideologiska skäl lägga ner 49 000 företag och ställa 142 000 personer i bidragskön. Samtidigt vill man tvinga 50 000 äldre att byta ut sin egenhändigt valda omsorg i privat regi.

Centerpartiet menar att siffrorna talar ett tydligt språk. Lagen om valfrihet leder till fler företag, fler arbetstillfällen och större möjligheter för den enskilda att fritt välja den vård som matchar ens egna önskemål. Det är den valfriheten som gör att kvinnan i Boden kan leva tillsammans med sin älskade katt.

Anders W Jonsson, talesperson i välfärdsfrågor (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOVVinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev