Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

V: Nu höjer vi lönerna för de som tjänar minst

Medarbetare med lägst löner i Stockholms stad kommer garanterat att märka skillnad i plånboken i september. Jag förutsätter att lönerna också höjs för deras lågavlönade kollegor hos de privata utförarna, skriver Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd (V).

Publicerad: 19 augusti 2015, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lönesatsningen ska kännas bra i plånboken för alla dem som bär upp vår välfärd.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EkonomiStockholmFörskolaLönebildningVänsterpartiet

Med de stora rekryteringsbehov vi har inom välfärden framöver är det av största vikt att alla berörda aktörer hjälps åt att öka de här yrkenas attraktivitet. Det handlar ytterst om vilken kvalitet samhället vill ha i omsorgen. Fler måste vilja arbeta inom äldreomsorgen och förskolan, då det är i dessa sektorer som behoven kommer att finnas. Bättre arbetsvillkor är ett måste och där ingår höjda löner.

Stockholms stad höjer nu de lägsta lönerna för alla som jobbar inom Kommunals avtalsområde med omkring 900 kr per månad. Våra medarbetare med lägst löner i Stockholms stad kommer garanterat att märka skillnad i plånboken i september. Jag förutsätter att lönerna också höjs för deras lågavlönade kollegor hos de privata utförarna, vars verksamhet också finansieras av skatter och vars kvalitet i omsorgen kommunen ytterst är ansvarig för.

Den nya lägsta lönen för anställda i Stockholms stad som fyllt 19 år och jobbar heltid är 19 000 kronor. Det är en ökning med totalt 1 400 kr jämfört med samma tid förra året. Utöver den ordinarie lönerevisionen som också gav en höjning, avsatte den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm 70 miljoner kronor i en särskild jämställdhets- och lönesatsning. Efter förhandlingar med Kommunal ger det dryga 900 kronor extra i plånboken för de som tjänar minst.

Också för de med lägst lön och som har en yrkesutbildning och ett års arbetslivserfarenhet höjs lönerna med nästan 900 kr tack vare den särskilda satsningen.

Nu när pengarna ska ut till de anställda kan de lägst avlönade kommunalare som är anställda i stadens egna verksamheter räkna med ett rejält tillskott i kassan då den nya lönen betalas ut retroaktivt från den 1 januari. För alla de som är anställda hos de privata utförare som är verksamma i Stockholm kan inte jag säga när pengarna kommer – men jag förutsätter att de kommer hos alla seriösa utförare.

I och med att Stockholm har pengsystem inom många verksamheter kommer pengarna som är avsedda att höja lönerna för de som tjänar minst att gå rakt ut till de privata utförarna. Kommunen kan inte öronmärka pengarna. Men faktum är att alla aktörer inom de berörda sektorerna tjänar på att lönerna höjs, både de som arbetar och de som i framtiden kommer att ha behov av kompetent personal.

I och med en ökande åldrande befolkning och de stora utmaningar som det kommer att föra med sig, så måste många fler vilja arbeta inom välfärdsyrkena. Det krävs också att den personal som arbetat länge faktiskt vill stanna kvar. Kontinuitet är en mycket viktig kvalitetsfaktor. Vi måste tillsammans arbeta för att göra välfärdsjobben till framtidsyrken. Ska detta bli verklighet så måste kompetens få kosta.

Jag förutsätter att varenda krona i stadens extra satsning på de kvinnodominerade yrkesgrupper som tjänar allra sämst kommer personalen till del. Likvärdigheten ska inte bara gälla utförarna, utan även medarbetarna. Vi som arbetsgivare måste också göra vår läxa.

Lönesatsningen ska kännas bra i plånboken för alla dem som bär upp vår välfärd och det ska vara en pusselbit för en framtid där de tyngsta yrkena också värderas därefter.

Clara Lindblom, Äldre- och personalborgarråd (V) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News