Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Upphandlingsenhet flyttas efter inköpskaos

Publicerad: 3 november 2020, 09:23

En av de saker som kritiseras i Kalmar är inköp av lysande rådjur. Just de här rådjuren var dock placerade i Stockholm.

Foto: Stefan Holm/Mostphotos

”Det finns jättemycket som kan bli bättre”, säger Annette Andersson, kommundirektör i Kalmar.


Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Kalmar kommuns upphandlingsenhet har de senaste åren legat under kommunledningskontoret efter att tidigare ha varit placerad under serviceförvaltningen. Tanken med flytten var att få bättre kontroll på upphandlingarna, men att döma av den rapport som gjorts och som Barometern OT tagit del av har det ändå funnits problem med slöseri, otillåtna aktiviteter, ineffektivitet och oklarheter angående vem som får handla och hur det ska gå till.

När genomlysningen gjordes bestod upphandlingsenheten av nio anställda med ansvarar för alla inköp som kommunen gör, förutom det som gäller bygg, entreprenad och fastighet.

Det handlar om varor för en miljard kronor per år.

Personalen berättar i intervjuer att de har en hög arbetsbelastning, känner stress och att uppdragskön inte hinns med.

Övriga kommunala verksamheter upplever att upphandlingsenheten kan vara svår att nå och ibland är väntetiden ett år, visar rapporten.

Majoriteten av de intervjuade har också ondgjort sig över att alla inom kommunen tillåts handla, ingen säger ifrån och att det leder inte till några konsekvenser. Oproportionerligt många har tagit upp exempel på hur det handlas på stan (Ikea, Ahlsells) och hur lysande rådjur och braskaminer köpts in till jul.

Nu ska en ny organisation få bättre ordning och kontroll på inköpen när upphandlingsenheten flyttas tillbaka till serviceförvaltningen för att ingå i inköpsverksamheten.

– Det finns möjligheter till både effektivisering och att hitta pengar. Jag tror att vi skulle kunna jobba mer tillsammans, säger kommundirektör Annette Andersson till Barometern OT.

Kommunstyrelsen fattar beslut om den nya inköpsverksamheten i dag, tisdag. Sista ordet har kommunfullmäktige.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev