Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Trots valår - här höjs skatten 2018

Publicerad: 6 december 2017, 23:15

Skånska Höör går mot strömmen och höjer skatten med 95 öre. Foto: Wikimedia Commons

Valår har gärna dämpande effekt på kommunala skatterörelser och nu syns det tydligt: bara fem kommuner och ett landsting gör skattehöjningar 2018.


Ämnen i artikeln:

EkonomiSkatterKommunerSKR

Man får backa långt för att hitta ett år med så liten aktivitet i skatterörelserna. 281 av 290 kommuner har i årets budgetdiskussioner kommit fram till att skattesatsen är precis den rätta. Och Ljusnarsberg får sägas ha kommit ytterst nära samma slutsats, då kommunen ännu ett år sänker skatten med 1 öre. Av närmast kommunpsykologiska skäl – fullmäktige har kallat det en ”symbolhandling”.

skattetabell

Bara fem kommuner höjer skatten. Normalt är åtminstone tre gånger fler. Och anledningar till skattehöjning behöver man egentligen inte leta så länge efter i nuläget. Andelen barn och äldre i befolkningen ökar stort och hastigt de närmsta åren. Det som på kommunsvenska kallas det demografiska trycket växer sig på grund av detta tre gånger så stort som det varit de senaste decennierna.

Antalet svenskar i arbetsför ålder ökar också men hinner inte alls med i svängarna. Följden blir att kommuners och landstings kostnader de kommande åren – utan effektiviseringar – kommer att öka snabbare än skatteintäkterna. Klart snabbare.

I det läget hoppas alla på effektiviseringar. Förstås. Samtidigt förväntar man sig allmänt att ganska många behöver öka intäksflödena också. Höja skatteuttagen.

– Ekonomin kommer att bli klenare och skattehöjningar ser vi ofta i början av mandatperioder. Så nog kan vi vänta oss höjningar. Särskilt landstingen har haft svårt att hålla tillbaka kostnadstrycket och kan få det ännu besvärligare. Där tror jag vi kommer att få se en del höjningar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

Däremot är hon inte särskilt förvånad över att så få justerar skatten till 2018. Kommunsektorn som helhet har rustat sig väl de senaste åren.

– 2016 var det bästa året någonsin resultatmässigt för kommunerna och även 2017 ser hyggligt ut med höjda statsbidrag till exempel. Sedan är det valår också och det brukar inte vara det år man höjer skatten, påpekar Annika Wallenskog.

Skattehöjarna hittas i spridda skurar över landet. Kronoberg höjer som enda landsting med 40 öre. Största höjningen sker i Skåne där Höör justerar upp skatteuttaget med 95 öre. Fullmäktige var näst intill enigt om behovet, voteringen slutade med rungande 35-3 för höjningen. Äldreomsorgen behöver tillskott. 20 miljoner går till utökad hemtjänst och köp av platser på särskilda boenden.

Fyra sänker skatten, och vid sidan av Ljusnarsberg bildar övriga tre ett mönster av skattestarka och Stockholmsnära kommuner: Österåker –40 öre, Lidingö –15 öre och Nacka –10 öre. Österåker har dämpat sitt skatteuttag tio gånger sedan 2004 och totalt sänkt med helt nära 3 kronor. Kommunen lägger sig nu på 17:35 och får tillsammans med Danderyd landets näst lägsta primärkommunala skattesats. Lägst ligger Solna med 17:12. Totalt ihop med landstingsskatten ligger dock Vellinge fortfarande lägst med 29:19. Högsta uttaget görs i Dorotea med 35:15.

skatter

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiSkatterKommunerSKR

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev