Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Tre kommunförsök hejas på av staten

Publicerad: 15 november 2022, 07:36

Samverkan för god, nära vård och jämlik digital omvandling är enligt utredningen två speciellt intressanta projekt.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån, Tim Aro/TT

I sitt delbetänkande lyfter den statliga kommunförsöksutredningen fram tre pågående projekt i Ljungby, Sundsvall/Ånge och kommunerna i Jönköpings län som särskilt innovativa och värda att följa noggrant.

Ämnen i artikeln:

ItLedareStatenSamverkanSenaste nytt

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Staten hoppas att så kallade kommunförsök ska ge värdefulla bidrag för att stärka sektorns kapacitet och öka möjligheterna att klara välfärdsutmaningarna på sikt. Kommunförsök kan handla om avgränsade tester av ny teknik, nya arbetssätt eller samverkansformer för att lösa uppgifter och utveckla kommuner och regioner. En statlig utredning tillsattes i slutet av 2021 med uppdrag att stödja och främja kommunförsök ute i landet.

I sitt första delbetänkande har kommunförsöksutredningen, som leds av Anders Teljebäck,  fokuserat på försök som inte kräver författningsändringar. Försöksverksamhet bygger annars ofta på att man gör undantag från eller tillägg till lagar eller bestämmelser. Utredningen konstaterar att den fått in ”ett begränsat antal förslag” på sådana. Man hade väntat sig fler. 

Utredningen lyfter ändå fram tre försök som man knyter förhoppningar till. En utgångspunkt för att kommunförsöken ska bedömas värdefulla är att de ska kunna skalas upp från lokala till att fungera också i andra delar av landet. De tre försöken som utredningen ska följa:

Samverkan för god och nära vård i Ljungby kommun

Försöket handlar om övergången från sjukvård till vidare omsorg i hemmet. Man försöker skapa ett sömlöst samarbete mellan regionens hälso- och sjukvård och kommunens sociala omsorg. 

Ledarprogram i Jönköpings län

Programmet riktar in sig på regionens socioekonomiska utmaningar. Tanken är att samla ledningsgrupperna för kommunerna, regionen och staten i form av länsstyrelsen och högskolan i ett gemensamt arbete för att ta fram utvecklingssatsningar för länet.

Jämlik digital omvandling i Sundsvall och Ånge

Här handlar det om samverkan mellan den stora regionmotorn och den lilla landsbygdskommunen vad gäller it-drift och digital utveckling. En av tankarna är att Ånge som mindre kommun blir en testbädd för den nya digitala infrastruktur som byggs i Sundsvall.

Utredningens fortsatta arbete tar mer sikte på sådana kommunförsök som kräver författningsändringar för att kunna genomföras. Slutbetänkande ska lämnas i december nästa år.

LÄS MER:

Regeringen: Kommuner ska få göra undantag från lagar

Så vill nya civilministern skynda på digitaliseringen 

Karta: Nu bara knappt 30 styren kvar – här är det klart

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev