Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Tomas Backelin Årets AD

Publicerad: 8 november 2012, 09:44

Tomas Backelin mottar priset Årets AD under Tidskriftsgalan av Erik Fichtelius.

Foto: Anette Lindfors Persson

Dagens Samhälles AD Tomas Backelin prisas av Sveriges Tidskrifter för en 'pang-på-rödbetan'-form som gör sitt jobb utan att snegla ängsligt på mer typografiskt välkammade kolleger.


Tomas Backelin fick under Tidskriftsgalan som hölls i onsdags kväll mottaga priset Årets AD av Sveriges Tidskrifter.

Hur känns det?
– Lite trött i partyhatten, men otroligt glad. Och överraskad. Jag trodde verkligen inte att en kvistig tabloid skulle ha en chans mot de andra planhyvlade pappersprodukterna.

Varför tror du att du vann?
– Kanske för att tabloidens kaxiga tilltal gör sig extra bra i kontrast mot en seriös och initierad journalistik. Down market i formen, up market i innehållet – en oslagbar kombination. Redaktionschef Örjan Björklunds rubriker hjälpte nog också till. Och att jag har två otroligt duktiga sidritare vid min sida, Anna Spång och Gunnar Bohgard. Anna är dessutom Sveriges bästa nyhetsgrafiker.

Svider det någonsin att "offra elegansen"?
– Hela tiden. Formfascisten i mig vill ju helst spärra kapitäler och måla med luft. Men chefredaktör Mats Edman tvingar mig att hålla tillbaka det typografiska finliret.

Var hämtar du inspiration?
– De står inte så högt i kurs i formgivarvärlden, men kvällstidningar och skvallerpress är en outtömlig brunn av inspiration.

25 000 kronor i prissumma. Vad ska du göra med dem?
– Laga taket på landet. Mitt fritidshus är ett ekonomiskt svart hål.

Så här löd juryns motivering: 
"Han gör en tidning som talar klarspråk med sin målgrupp – så att det syns och hörs i både egna och andras spalter. Med en 'pang-på-rödbetan'-form som gör sitt jobb utan att snegla ängsligt på mer typografiskt välkammade kolleger tar han priset som Årets AD – Tomas Backelin!"

Maria Nilsson

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev