Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Svensk miljöteknik vinnare på exportmarknaden

Vi behöver bli bättre på att paketera och marknadsföra vår svenska avfallskompetens utomlands. Därför behöver samverkan mellan det offentliga och det privata utvecklas.

Publicerad: 18 april 2012, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Avfall

Den svenska välfärden kan bli nästa exportsuccé är rubriken på en debattartikel i Dagens Samhälle den 30 mars. Vi håller med! I artikeln talas det om vården, skolan och omsorgen. Vi vill framhålla ytterligare ett område inom svensk välfärd; avfallshantering och återvinning.

Svenska avfallslösningar väcker intresse världen över. Det handlar delvis om teknik i allt från insamling och behandling till energiproduktion och återföring av näring eller material. Men det handlar också om ”den svenska modellen”, där lagstiftning, organisation, ansvarsfördelning, kommunikation, teknik och metoder samspelar på ett framgångsrikt sätt.

Den svenska modellen är ett resultat av den ansvars- och rollfördelning vi har, som innebär att kommunerna har ansvar för allt hushållsavfall och indirekt för visst annat avfall. Systemet består givetvis av en mängd produkter och delsystem som levereras av innovativa privata företag och entreprenörer, men systemet som helhet dirigeras och hanteras ofta av det offentliga.

Ett aktuellt exempel på hur detta sålts in till utlandet är biogasprojektet i New Delhi. Intensiva kontakter mellan svenska och indiska myndigheter, kommunrepresentanter och företag har lett fram till ett samförståndsavtal mellan länderna. Svenska lösningar för organiskt avfall och avloppsslam kan här omvandla ett stort problem till världens mest miljövändliga drivmedel.

Andra exempel är Storbritannien, Polen och Kina som alla visat stort intresse för energiåtervinning genom förbränning. I samtliga dessa länder är andelen deponerat avfall hög. En övergång till förbränning skulle ge dem tillgång till miljövänlig el och värme, utöver de miljövinster som görs av en minskad deponering.

Det finns många liknande möjligheter runt om i världen. Men det råder stor konkurrens från andra länder. Vi behöver bli bättre på att paketera och marknadsföra vår svenska avfallskompetens. Därför behöver också samverkan mellan det offentliga och det privata utvecklas. Det skulle göra alla till vinnare.

Företagen skulle bli vinnare genom att få tillgång till referensanläggningar och till personer med erfarenhet av att inte bara köpa produkter utan också av att driva olika system och processer. Det offentliga blir vinnare genom det lärande det innebär att vidareförmedla hur ett lämpligt system kan utformas. Samhället skulle bli vinnare då mångmiljardinvesteringar i miljöprojekt skulle kunna ge avkastning genom export. Det innebär ökad tillväxt och fler jobb, bland annat genom bildandet av helt nya företag. Miljön skulle bli vinnare genom att avfallets resurser i fler länder återförs på ett effektivt sätt istället för att bidra till klimatförändringar genom metanutsläpp på soptippar.

Staten har en avgörande betydelse för att skapa samarbete, och öppna för kontakter runt om i världen. Kommunerna, genom Avfall Sverige, strävar efter ökat samarbete med privata aktörer, för att finna former att paketera den unika avfallskompetens vi har i Sverige. Svensk avfallshantering bidrar till både miljö- och samhällsnytta och bidrar i allra högsta grad till allas vår välfärd. Marknaden för att sprida detta vidare finns. Kompetensen finns. Samarbete krävs. Vi måste agera nu om vi ska hinna ta en rejäl del av den nya miljöteknikmarknaden.

Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige

Thomas Nylund, förbundsdirektör Gästrike återvinnare, ordförande arbetsgrupp Export, Avfall Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Avfall

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News