torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Stockholm behöver en företagarlinje

The Capital of Scandinavia ska vara norra Europas bästa plats för företag att starta och växa. Arbetslinjen måste därför kompletteras med en företagarlinje som underlättar genom sänkta arbetsgivaravgifter, reducerat sjuklöneansvar och ett investeraravdrag.

Publicerad: 22 april 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StorstäderFöretagsklimatTillväxt

Svensk ekonomi står starkt mot bakgrund av den lågkonjunktur och skuldkris som hårt drabbat omvärlden och Stockholm är Sveriges tillväxtmotor. Vi har haft en stabil sysselsättning det senaste året och landets näst lägsta arbetslöshet, men problemen i världsekonomin påverkar också vår region och enligt Stockholms handelskammares rapporter började även sysselsättningen att vika i Stockholm under det sista kvartalet 2012.

För att vi ska klara att möta vår tids stora utmaningar krävs att arbetslinjen kompletteras med en företagarlinje som inte enbart uppmuntrar till företagande utan som också underlättar för små- och medelstora företag genom bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, reducerat sjuklöneansvar, minskat regelkrångel och skattereduktion för investeringar. Under många år har vi drivit kravet om ett investeraravdrag för att förse nystartade och växande företag med riskkapital. Detta har i år blivit verklighet.

I Stockholm måste vi samtidigt fortsätta att tillsammans med andra aktörer förbättra förutsättningarna för näringslivet i vår stad. Stockholm Business Region Development har till uppgift att utveckla och marknadsföra Stockholm som en plats i norra Europa att starta, etablera, driva och utveckla företag på. Under 2012 har bolaget dessutom fortsatt det viktiga arbetet att via omvärldsbevakning och kontinuerlig kontakt med branschorganisationer, kluster, akademi och större företag försöka matcha friställd kompetens, exempelvis inom sektorer som Life Science.

Sammantaget har företagarna positiva uppfattningar om Stockholm som företagsplats och företagarna är generellt sett nöjda med kontakten med Stockholms stad. Det är positivt, men stadens förvaltningar måste ständigt arbeta med bättre ärendehandläggning och snabbare handläggningstider. För att Stockholm ska kunna utvecklas som näringslivsstad måste staden som helhet också hantera en rad indirekta faktorer och utmaningar.

För det första är bostadsbristen i Stockholmsregionen ett allvarligt hot mot svensk tillväxt. Därför är det viktigt att reformer på den hårt reglerade svenska bostadsmarknaden nu vidtas på nationell nivå. Det handlar dels om att få fart på byggandet och dels om att bättre utnyttja befintliga bostäder i form av andrahandsuthyrning, men det är också viktigt att Stockholm stad vidtar åtgärder för att öka takten i bostadsbyggandet och för att snabba på planprocessen.

För det andra har Stockholms företagare svårt att hitta rätt kompetens. Stockholm stad måste därför se till att det finns ett gott och nära samarbete mellan stad, näringsliv och akademi. Vi måste också arbeta för att det ska finnas god tillgång på internationella skolor av rang för att underlätta för utländska entreprenörer, investerare och arbetskraft att etablera sig.

Stockholm måste också satsa kraftfullt på infrastruktur, kommunikationer och tillgänglighet. Bättre framkomlighet och god tillgång på parkeringsplatser är något som Stockholms företagare själva framhäver som viktiga faktorer för att åstadkomma ett bättre företagsklimat. Det visar inte minst rapporterna från Stockholm Business Regions företagsbesök.

Offensiva infrastruktursatsningar kommer att bli avgörande för att Stockholm ska stå starkt även i framtiden. En avgörande framgångsfaktor är att kommunikationerna till och från Arlanda Airport fungerar väl liksom att flygplatsen ges förutsättningar att expandera. Vi har fördubblat antalet gästnätter i länet på tio år men för att Stockholm ska fortsätta att stärka sin internationella konkurrenskraft måste vi attrahera ännu fler besökare och flygplatsen och dess kommunikationer är avgörande för om Stockholm ska upplevas som en attraktiv besöksdestination.

Som kristdemokrater är det vår ambition att Stockholm ska vara den bästa möjliga platsen för våra barn och unga att leva och växa upp i och detsamma gäller för våra företag. The Capital of Scandinavia ska erbjuda norra Europas bästa möjliga plats för företag att starta och växa.

Mats Odell, riksdagsledamot (KD), ordförande i Näringsutskottet

Christian Carlsson, suppleant (KD), Stockholm Business Region AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev