fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Statskontoret vill begränsa SKR:s makt – här är förslagen som ratas

Publicerad: 31 maj 2022, 10:06

Förslaget om att SKR ska få vara med på samråd ratas av Statskontoret. Foto: Henrik Montgomery/TT

I en ny rapport ger Statskontoret en rad förslag kring statsbidrag som skulle kunna spara hundratals miljoner på minskad administration. Även förslagen som övervägts men inte lagts fram finns med.

Ämnen i artikeln:

Riktade statsbidragSenaste nyttSKRBidrag

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Här är de idéer som ratats:

Förenklingskansli i regeringskansliet. Bedöms inte kunna ge tillräcklig effekt för de stora personalgrupperna.

Försöksverksamhet där vissa kommuner och regioner får testa förenklingar. Bedöms ge problem med likvärdighet och likabehandling.

En regel in, en regel ut. Risk att bara bestämmelser av ringa betydelse försvinner och att regleringar tas bort på lösa grunder.

Stopp för kostnadsökningar. Flera OECD-länder har infört krav på att administrativa kostnader inte får öka eller måste minska. Men Statskontoret anser att det är svårt att beräkna kostnaderna av ett visst statligt krav.

Färre ansökningsdatum för riktade statsbidrag. Kan bli tungt för kommuner där ett fåtal anställda hanterar statsbidragen. 

En myndighet hanterar alla statsbidrag. Bedöms inte lämpligt eftersom denna myndighet skulle behöva stöd av andra myndigheter med sakkompetens.

Krav på att regeringen eller ansvarig myndighet ska samråda om nya riktade statsbidrag med SKR innan de införs. Olämpligt enligt Statskontoret, eftersom SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation vars företrädare inte är demokratiskt utsedda av medborgarna. Därför bör SKR inte ges avgörande inflytande över regeringens satsningar.

LÄS MER: Rapport: Regeringen dränker kommunerna i pappersarbete

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev