Kommunal ekonomi
Starkt stöd för generella statsbidrag
Publicerad: 5 juli 2021, 08:07
De riktade statsbidragen bidrar till mindre effektivitet, anser Annika Wallenskog. Foto: MAXIM THORE
Antalet riktade statsbidrag till kommuner och regioner ökar, trots löften från staten om det motsatta. Det konstaterar SKR i en ny rapport, där man också redovisar en enkät som ger massivt stöd för generella statsbidrag.
Sveriges Kommuner och Regioner har länge drivit kravet på att statsbidragen i första hand ska vara generella och permanenta. Men trots att såväl regering som opposition hållit med om att det är den bästa modellen har de riktade bidrag ökat, enligt SKR:s rapport från 28 miljarder 2012 till 44 miljarder 2018.
I en enkät från SKR, som 157 kommunstyrelseordförande och 15 regionstyrelseordförande svarat på, är stödet massivt för generella statsbidrag. 94 procent av de svarande instämmer helt, och 6 procent delvis, i att den modellen är att föredra.
En av kommunstyrelseordförandena motiverade sitt svar så här:
”Riktade statsbidrag gör den kommunala planeringen kortsiktig och ryckig. Man gör det man får bidrag för. Inte alltid det som behövs.”
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog ser en rad problem med att staten ger bidrag som kommer med villkor.
– De detaljstyrande, riktade och tillfälliga statsbidragen bidrar bland annat till osäkra planeringsförutsättningar för kommuner och regioner. De bidrar dessutom till mindre effektivitet i verksamheterna, svårigheter i ansvarsfördelning mellan stat och kommun och i vissa fall även till att öka skillnaderna mellan olika kommuner och regioner, säger hon i ett pressmeddelande.
I enkäten beskriver lokalpolitikerna de riktade statsbidragen som kostnadsdrivande och svåra att använda. De kommer också med för kort framförhållning och orsakar stor administration. Många anser även att de inskränker det kommunala självstyret.
Hela 72 procent, främst kommuner, har avstått från att söka riktade bidrag. Det vanligaste skälet har varit att det har krävt för stor arbetsinsats. Det har helt enkelt inte varit värt besväret.
SKR vill nu se förändringar.
– Ett första steg är att se till att avveckla statsbidrag som driver kostnader och att riktade statsbidrag efter två år, övergår till att bli generella. Ett annat sätt är att ett antal mindre, detaljstyrande statsbidrag klustras ihop till större, exempelvis de cirka 60-70 olika som idag går till varierande ändamål i skola och förskola, säger Annika Wallenskog.