söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Staffanstorp redo satsa kommunens pengar på bitcoin

Publicerad: 16 november 2021, 15:11

Foto: Johan Nilsson/TT, Stian Lysberg Solum

Staffanstorps kommun ska utreda möjligheten att investera i bitcoin. ”Det här kan bli en naturligt del i det ekonomiska ekosystemet”, säger kommunstyrelsens ordförande.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaSKRKommunallagen

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Staffanstorps kommunstyrelses arbetsutskott tog på tisdagen ett enhälligt beslut om att utreda om det är förenligt med kommunens finanspolicy att köpa kryptovalutor som till exempel bitcoin. Det rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi vill kunna ha den möjligheten eftersom vi ser att det blir allt vanligare med banker som erbjuder det. Och det handlas redan i dag på Stockholmsbörsen med certifikat i bitcoin, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

I början av året varnade Finansinspektionen privatpersoner för att köpa kryptovaluta.

– Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter, sa Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen då.

Varje kommun har möjlighet att fatta beslut om sina investeringar. I kommunallagen står det dock att kommuner och regioner ”ska förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses”. 

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, säger till P4 Malmöhus att hon inte hört talas om att en kommun investerat i kryptovalutor. Hon anser att en satsning på exempelvis bitcoin måste vara så pass liten att ”man har råd att förlora de pengarna”.

Staffanstorp kommer att ta hjälp av expertis för att göra sin utredning. Christian Sonesson tror att synen på kryptovalutor är på väg att förändras.

– De kanske på sikt blir en naturlig del i det ekonomiska ekosystemet, säger han till P4 Malmöhus.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev