Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Socialdemokraternas politik slår mot småföretagen

Socialdemokraterna Stefan Löfven och Mikael Damberg fortsätter lova att småföretag ska bli partiets nya fokus. Trots det är det just småföretagen som får ta den största smällen för Löfvens bidragslinje, visar en granskning av landets (S)-styrda kommuner.

Publicerad: 11 september 2013, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Företagsklimat

I dag onsdag möts socialdemokratiska kommunföreträdare från hela landet i Stockholm. En fråga för Stefan Löfven att ta upp vore kommunernas syn på näringslivsklimatet. För när Löfven talar vitt och brett om företagande visar en kartläggning genomförd av Göteborgs universitet att (S)-styrda kommuner köper klart mindre verksamhet än den genomsnittliga kommunen. I dag är andelen köpt verksamhet från föreningar och företag 6,6 procent i S-styrda kommuner och 10,8 procent i övriga kommuner. Endast 4 procent av de socialdemokratiska kommunpolitikerna anser att privata entreprenörer bör få utföra mer av verksamheten i den egna kommunen.

Fler välfärdsutövare skapar kostnadseffektivitet, ett positivt företagsklimat som stimulerar till entreprenörskap, bidrar till en innovativ miljö som framförallt stärker välfärdens kvalitet. Men det verkar inte Socialdemokraterna ha klart för sig.

I Stockholms stad upphandlades verksamhet för 15,4 miljarder kronor 2012. Inom infrastruktur och äldreomsorg utförs hela 60 procent av verksamheten av externa entreprenörer och för verksamhetsområdena omsorg om funktionshindrade, utbildning, grundskola och affärsverksamhet är mer än hälften av verksamheten utlagd på externa utförare. Stockholm har även högst andel nystartade företag i förhållande till befolkningen i hela landet. Kanske något för S-ledningen att fundera över i deras arbete för en bättre företagspolitik?

Istället föreslår Socialdemokraterna dessutom höjd bolagsskatt, fördubblade sociala avgifter för unga och fördubblad restaurangmoms. Totalt har Socialdemokraterna föreslagit skattehöjningar för 30 miljarder kronor – skattehöjningar som skulle slå direkt mot jobben och företagandet. Därutöver fattade S-kongressen i våras beslut som innebär att fri etablering inte längre ska vara möjlig. Kommuner och landsting ska få avgöra om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart non profit-aktörer – en förändring som skulle få konsekvenser för över 90 procent av den inköpta verksamheten. Det innebär att många företag aldrig får en chans att ens starta och elever kanske aldrig får möjlighet att välja skola.

I Stockholm stad har över 70 000 nya jobb skapats sedan vi fick väljarnas förtroende 2006. Nu behövs en fortsatt politik som stärker förutsättningarna för fler jobb och fler företag att växa fram. Mot det står Löfven och Damberg som presenterar en politik som slår som hårdast mot de jobb och företag de säger sig värna. Siffrorna från Göteborgs universitet förmedlade mycket tydligt lokala socialdemokraters attityd till vikten av gott företagsklimat. Då räcker det inte för Löfven och Damberg att kalla sig företagsvänliga.

Ulla Hamilton, företagarborgarråd (M), Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Företagsklimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev