onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Slopa ränteavdragen - politiker från C och V ense

Centerpartister och vänsterpartister är sällan överens - men två riksdagskandidater från de båda partierna föreslår nu gemensamt att ränteavdraget fasas ut. Skattepengar ska inte användas till subventioner åt redan bemedlade, tycker de.

Publicerad: 8 maj 2014, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatterBostäder

Som partipolitiskt aktiva på varsin sida av den politiska skalan, för det mest liberala respektive mest socialistiska partiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet, är vi fundamentalt oeniga om de flesta sakfrågor, därtill om stora delar av politikens roll i samhället. Därmed är det inte sagt att vi inte kan enas kring vissa grundläggande principer som vi anser bör styra politiken.

En sådan princip är att skattepengar ska användas effektivt, “Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” som den kände socialdemokraten Gustav Möller uttryckte det. Vi är därför eniga om att skattepengar inte ska användas till onödiga saker såsom missriktade stöd, och framförallt inte för att subventionera redan bemedlade människor.

Ett av politikområdena som skulle kunna fungera bättre än vad det gör idag är bostadspolitiken. Många problem finns på detta område liksom många lösningsförslag men ett av de största problemen är de ökande bostadspriserna. Det är inte rättvist att bostadsmarknaden stänger ute människor, framförallt unga, ensamstående, arbetslösa och vanliga arbetare som inte har möjlighet att ta stora lån.

Allt fler bedömare varnar dessutom för en kommande bostadsbubbla och stora risker med att hushållens skuldsättning ökar kontinuerligt. Det är inte långsiktigt ekonomiskt hållbart med en ökande skuldbörda.

Ränteavdraget har av många pekats ut som en av faktorerna bakom de ökande priserna och den ökande skuldsättningen. Avdraget kostar statskassan över 30 miljarder kronor årligen och nyttjas av de med bolån.

Det säger sig självt att det knappast är underklassen som tjänar på att skattepengar används för att subventionera lånekostnader. Oavsett om man förespråkar ökad eller minskad omfördelning via staten så är det orimligt att skattekronor ska bekosta lån för relativt rika människor.

Ett slopat ränteavdraget skulle kyla av bostadsmarknaden och kanske ge en mer rimlig prisbildning. Samtidigt skulle de resurser som frigörs kunna användas till mer produktiva och nyttiga ändamål, det skulle kunna bli antingen skattesänkningar eller välfärdssatsningar efter prioritet, här slutar vår enighet.

Självklart kan ränteavdraget inte tas bort över en natt. En utfasning måste ske långsamt för att inte förstöra människors privatekonomi eller utlösa en ekonomisk kris.

Det måste därför göras via en blocköverskridande överenskommelse. Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson har redan öppnat upp för det och vi vill nu visa vårt stöd till att detta debatteras ytterligare och att enighet om ett utfasat ränteavdrag är möjligt.

Alfred Askeljung (C), kandiderar till förbundsordförande för Centerstudenter

Freddy Grip, riksdagskandidat (V) i Stockholms Stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterBostäder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev