onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SKR:s fyra kriskrav på regeringen: ”Vi behöver snabba besked”

Publicerad: 2 november 2022, 15:05

Peter Danielsson (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, ställer fyra kriskrav på regeringen. Foto: HANS ALM, Jessica Gow/TT

Lågkonjunkturen kommer att slå hårt mot den kommunala sektorn och nu behövs besked om statliga stödåtgärder, enligt SKR. I en hemställan begär man bland annat att regeringen ser över statsbidragen och ger stöd för höjda elpriser.

Ämnen i artikeln:

Riktade statsbidragSenaste nyttSKREkonomisk politikEkonomiskt resultat

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömer att landets kommuner och regioner kommer göra ett årligt underskott på 20–30 miljarder kronor de närmaste åren om kostnaderna ökar i takt med väntade pris- och löneökningar.

”De negativa ekonomiska förändringarna har kommit snabbt och ger ett bekymmersamt läge i många kommuner och regioner, samtidigt som bristen på arbetskraften blir alltmer påtaglig. Utöver att kommuner och regioner själva vidtar en arsenal av åtgärder, behöver regeringen göra mer för att bidra till att säkra välfärdsverksamheterna i kommuner och regioner”, säger SKR:s ordförande Peter Danielsson (M) i ett pressmeddelande.

I sin hemställan till finansminister Elisabeth Svantesson (M) skriver SKR att det behövs snabba besked om statsbidragen för 2023. Nästa vecka ska regeringen presentera budgetpropositionen, och inför det lyfter SKR fyra åtgärder organisationen vill se:

• Statsbidrag som bibehålls på real nivå och räknas upp så att kostnadsökningar täcks. De mest utsatta kommunerna ska kunna få ekonomiskt stöd.

• Kompensation för höga elkostnader. Kommuner och regioner bör, på samma sätt som hushåll och företag, kunna få ekonomiskt stöd för ökade elkostnader.

• Färre riktade statsbidrag. De som ändå finns kvar bör klustras till bredare statsbidrag för att ge kommuner och regioner bättre förutsättningar att skapa kostnadseffektiv välfärd. Regeringen bör också se över hur den administrativa bördan kan minska och hur samverkan med kommuner och regioner kan utvecklas för att finna gemensamma effektiva lösningar. 

• En översyn av balanskravet så att kommuner och regioner ges möjlighet att hantera sin ekonomi på ett friare sätt.

LÄS MER: SKR-toppens starka kritik: Regeringen glömmer största utmaningen
LÄS MER: Wallenskogs nödrop till nya regeringen: ”Ge besked om balanskravet”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev