söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SKR: Varning för oseriösa ägare när SBB tvingas sälja

Publicerad: 11 maj 2023, 07:49

Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR.

Foto: Teresa Ahola

Oseriösa aktörer som höjer hyrorna. Det befarar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, blir konsekvensen när Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, nu tvingas till reträtt på fastighetsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

Samhällsfastigheter

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Fastigheter som äldreboenden, skolor och sjukhus huserar i kan snart vara ute till försäljning. I slutet på april kom beskedet att SBB planerar sälja av för 6 miljarder kronor. Bolaget är hårt pressat av stigande räntor och i veckan trappades läget upp då kreditbetyget sänktes till “skräpstatus.”

Situationen är helt ny och kan slå direkt mot kommuner som hyr fastigheter av bolaget, varnar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i Dagens Nyheter.

– Det finns en risk att utländska, oseriösa ägare tar ett kliv in på den svenska marknaden. Ägare som bara har avkastning för ögonen och som inte tar ett lika stort ansvar, som kan dra ner på renoveringar, ändra villkoren i hyreskontrakten, höja hyrorna. Det kan bli snopet för en del kommuner som tänkt att de sålt sina fastigheter till trygga SBB och sen hamnar i en helt annan sits‚ säger hon till tidningen.

Men läget gör också att det finns chans för kommuner att köpa tillbaka delar av bestånden. Dagens Samhälle har nyligen rapporterat om att det skett i Landskrona.

Annika Wallenskog tror dock inte på återköp i någon större skala.

– Jag gissar att SBB kommer att bunta ihop flera fastigheter och sälja dem i olika bolag. Då blir det mindre attraktivt för kommunerna att köpa tillbaka, säger hon till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Unik data: Här finns SBB:s 743 samhällsfastigheter – tickar nedåt

LÄS MER: SBB äger nästan allt i Härnösand – kommuntoppen: ”En ganska dum grej”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev