måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SKR-toppens starka kritik: Regeringen glömmer största utmaningen

Publicerad: 19 oktober 2022, 14:38

SKR:s ordförande riktar kritik mot nya regeringen, som han anser bortser från välfärdssektorns största utmaning. Foto: Pressbild/ERIK SIMANDER

Peter Danielsson (M), ordförande för SKR, saknar tydliga signaler från regeringen om hur landets kommuner och regioner ska klara sig igenom lågkonjunkturen och den påtagliga kompetensbristen i välfärdssektorn. ”Om vi ska ta oss igenom krisen på ett bra sätt så behöver vi kroka arm med staten”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Regeringen KristerssonPersonalbristToppnyheterSKRPeter Danielsson

AL


Det var på tisdagen som Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) avlade sin regeringsförklaring i riksdagshusets plenisal. Budskapet var tydligt: Sverige går mot tuffare tider i en svår ekonomisk situation.

Men när han presenterade sina lösningar var välfärdssektorn förbisedd. Det hävdar i alla fall Peter Danielsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Generellt kan man säga att kommuner och regioner inte nämndes särskilt mycket i regeringsförklaringen. Det är trots allt så att åtta av tio välfärdstjänster utförs av kommuner och regioner, säger han och utvecklar:

– Jag hade önskat tydligare signaler i regeringsförklaringen om hur landets kommuner och regioner ska ges förutsättningar att möta den tuffa ekonomiska tid vi står inför.

LÄS MER: Så påverkar Tidöavtalet kommuner och regioner

Kommunernas och regionernas behov kan sammanfattas i en mycket enkel fras, menar Danielsson: de behöver pengar och färre regler.

– Om vi ska ta oss igenom krisen på ett bra sätt så behöver vi kroka arm med staten och se till hur det här ska lösas ekonomiskt. Det handlar dels om en förväntan om ökade generella statsbidrag. Men också om att minska regelbördan och administration, exempelvis genom minskad detaljstyrning och färre riktade statsbidrag. För de lägger en stor administrativ börda och bidrar till ineffektivitet och kortsiktighet, säger han.

Danielsson lyfter det faktum att regeringen vill underlätta regelbördan för svenska företag, och önskar motsvarande för regionerna och kommunerna.

Han anser vidare att regeringsförklaringen lade alldeles för stor vikt vid omorganisationer av välfärdssektorn, snarare än att se till dess kompetensförsörjning och stora rekryteringsbehov.

– Om man lyssnar på regeringsförklaringen tycker jag inte att det beskrevs som ett så stort problem som det faktiskt är. Kompetensutmaningen är grunden till vårdplatsbrist och många andra frågor. 

Platsbristen är en faktor som brukar användas som argument för ett förstatligande av bland annat sjukvården. En ökad statlig styrning av vården ska också utredas av den nya regeringen. Enligt Peter Danielsson är det dock fel sätt att tackla utmaningen.

– Det blir en enkel lösning på en väldigt komplex fråga, säger han och fortsätter:

– Att tro att man kan lösa stora komplexa problem genom att förstatliga – då tänker man fel. Att alla delar av vården inte är jämlik handlar till största del om tillgång till kompetens. Den frågan löser sig inte genom att förändra styrningen. 

LÄS MER: Wallenskogs nödrop till nya regeringen: ”Ge besked om balanskravet” 

LÄS MER: Nya civilministern: ”Utvecklat tjänstemannaansvar en väldigt bra idé”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev