måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SKR: Miljardsmäll – så mycket högre blir pensionskostnaderna nästa år

Publicerad: 25 augusti 2022, 11:34

SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog om kommunernas ekonomi kommande år. Foto: MAXIM THORE

Under 2022 och 2023 kommer Sveriges ekonomi att bromsa in, vilket kan tvinga landets kommuner att höja skatterna. I en rapport från SKR spås en återhämtning tidigast 2024.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSKRBudgetBudgetförhandlingPension

Sveriges BNP-tillväxt kommer att landa på 2,1 procent i år, och 1 procent för 2023. Det enligt en ny skatteunderlagsprognos från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Samtidigt ser man att den höga inflationen fortsätter, där livsmedelspriserna i höst fortsätter att stiga mer än normalt och elpriserna ökar i vinter. Tillsammans med en fortsatt hög inflation internationellt och en försvagad svensk krona är prognosen att den höga inflationen är kvar även nästa år.

Den inflationen och de stigande räntorna gör att hushållen främst drar ner på sällanköpsvaror och bostadsköp, skriver SKR i rapporten. Det leder i sin tur till ett svagare bostadsbyggande.

LÄS MER: Rörligt elpris ger Helsingborg kostnadschock – tvingas energibanta

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, var bedömningen redan i våras att sektorns ekonomier skulle försvagas.

– Men den ökande inflationen slår på kommunsektorns pensionskostnader, och i och med att de värdesäkras med prisbasbelopp så ökar hela pensionsskulden, säger hon.

Det sker samtidigt som man har en större befolkning, med en ökande andel äldre.

SKR bedömer att pensionskostnaderna för kommuner och regioner blir över 40 miljarder kronor högre nästa år än 2022, och att de lär fortsätta att öka kraftigt även under 2024.

LÄS MER: Experter varnar kommuner för höga lån och låga resultatmål: ”Våra barn kommer behöva betala”

Inflationen gör därför att många kommuner och regioner inte kommer att få ihop sin budget, fortsätter Wallenskog, och att de därför kommer att ha ett underskott.

– Då finns det egentligen bara två verktyg att ta till: Antingen effektiviseringar och besparingar eller en höjd skattesats, säger hon.

Wallenskog tillägger dock att orderläget för flera branscher är relativt starkt, med en stor efterfrågan på arbetskraft och ett ansträngt läge för rekryteringen.

– Vi bedömer en liten, ganska marginell ökning av arbetslösheten. Väldigt många har behov av arbetskraft, säger hon.

I rapporten spås en konjunkturåterhämtning under 2024–2025. SKR skriver dock att det på kort sikt finns en osäkerhet som kan göra konjunkturutvecklingen markant annorlunda under 2022 och 2023, bland annat relaterat till pandemi och krig.

SKR gör prognoser på skatteunderlagets utveckling fem gånger om året, och publicerar sin nästa prognos i oktober.

Fredrik Fahlman/TT

LÄS MER: Sörmans lämplighet som utredare ifrågasätts: ”Som om Swedish Match fick utreda nikotinskatten”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev