måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SKR: ”Detaljstyrande statsbidrag är inte effektiva”

Publicerad: 20 september 2021, 12:04

”Många riktade och detaljstyrande statsbidrag är inte ett effektivt sätt att finansiera välfärden”, skriver SKR:s ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande. Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar budgetens stora satsningar på välfärden. Men oroas samtidigt över ”omfattande, kortsiktiga och detaljerade” statsbidrag som man anser inte är effektiv styrning.

Ämnen i artikeln:

Budget 2022TillitCorona i vårdenRiktade statsbidragKlimat

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Den kommunala välfärden har en stor och viktig roll när Sverige ska skjuta fart efter pandemin, framhöll finansminister Magdalena Andersson i budgetpresentationen. Det märks också i förslagen; det är många och stora satsningar som ligger på välfärdsområdet bland de 74 miljarder kronor i reformer som budgeten innehåller. 

SKR:s ordförande Anders Knape (M) betonar i ett pressmeddelande att pengarna är viktiga för att möta behoven av ökade investeringar i sektorn och samtidigt kunna hantera den pågående pandemin.

Men han betonar också kritik mot regeringens fortsatta inriktning att styra kommuner och regioner i detalj med riktade statsbidrag.

– Många riktade och detaljstyrande statsbidrag är inte ett effektivt sätt att finansiera välfärden då behoven ser olika ut i olika kommuner och regioner, bidragen ökar kostnaderna, och skapar mer administration, säger han.

SKR är mest kritiskt till riktade statsbidrag då de går in i verksamheter och kommer med krav på ökade kostnader. De 500 miljoner kronor som budgeten föreslår till åtgärder för klimatanpassning är däremot en bra typ av riktade statsbidrag, menar chefsekonom Annika Wallenskog.

– Det är viktiga pengar till ett område där behoven är stora. Och det gör inte så mycket att det är ett riktat statsbidrag då det inte innebär ökade kostnader på sikt utan handlar om att stimulera investeringar, säger hon.

Hon påpekar också att den miljard som budgeten skjuter till för kollektivtrafiken inte motsvarar intäktsbortfallet som pandemin orsakat.

– Regionerna har fått 3 miljarder i år och 1 miljard här för nästa år. Det är för lite, det motsvarar ungefär hälften av intäktsbortfallet, säger hon.

SKR påpekar också att välfärdspaketet på 5 miljarder kronor är ett viktigt tillskott, men att villkoren för pengarna blir avgörande.

– Det blir också viktigt att vårdmiljarderna utformas så att regionerna ges möjlighet att arbeta långsiktigt och med fokus på den nära vården, säger Anders Knape i pressmeddelandet.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev