Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

”Skandia skapar oro för att sälja sina produkter”

Det stämmer inte alls att landstingens och regionernas pensionsskuld riskerar att slå mot välfärden, svarar Annika Wallenskog, chefsekonom SKL.

Publicerad: 18 december 2018, 11:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det är bekymmersamt att Skandia skrämmer anställda i regioner och landsting och medborgare i Sverige och skapar en obefogad oro i syfte att sälja sina produkter.”


Ämnen i artikeln:

PensionRegionerEkonomiVälfärdSKR

REPLIK I debattartikeln ”Landstingens skuldberg kan drabba välfärden” i Dagens Samhälle (14/12 2018) skriver pensionsbolaget Skandia att landstingens och regionernas pensionsskulder riskerar att drabba välfärden. Tyvärr målar Skandia upp ett skräckscenario om att en annalkande konkurs kan drabba regioner och landsting och att de försöker dölja den pensionsskuld som tjänades in före 1998. Detta stämmer inte alls.

Fyra viktiga fakta i målet:

Enligt lagen måste skulden redovisas som en ansvarsförbindelse. Det innebär att de landsting och regioner som gör detta följer lagen. Det innebär alltså inte att de försöker dölja skulden, utan bara följa lagen.
Skulden är väldigt långsiktig. Successivt betalas den gamla skulden och minskar. Landsting och regioner har bra kontroll på skulden, som utgör en mycket liten del av landstingens och regionernas löpande kostnader, och inte alls kan jämföras med ökade kostnader för verksamheten.
Alla regioner och landsting utom en har stärkt sin soliditet inklusive den gamla skulden. De senaste fem åren har soliditeten inklusive den gamla skulden stärkts med i genomsnitt 19 procent per landsting/region.
Det är utvecklingen av soliditeten i regionen eller landstinget som är det viktiga, inte läget i sig, då ett landsting eller region inte kan gå i konkurs. Och utvecklingen är positiv.

Med bakgrund av detta menar jag att det är bekymmersamt att Skandia skrämmer anställda i regioner och landsting och medborgare i Sverige och skapar en obefogad oro i syfte att sälja sina produkter.

Annika Wallenskog, chefsekonom, SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev