lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SCB-siffror: Dåligt blir värre för regionerna

Publicerad: 16 juni 2023, 08:41

Region Skåne är en av flera regioner som beslutat att minska på hyrpersonal för att få ner kostnaderna i vården.

Foto: Johan Nilsson/TT

Alla regioner går mot underskott i år. Tertialprognoserna som SCB nu sammanställt visar att regionerna går mot ett samlat underskott på 20 miljarder.

Ämnen i artikeln:

SKRRegionalpolitikHälsaBudgetBudgetförhandling

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Att ekonomin är oroande smärtsam i regionerna och att resultatet för i år kommer att bli dåligt har stått helt klart länge. SCB:s sammanställning av regionernas tertialprognoser visar dock att läget är värre än vad både regionerna själva och SKR hittills bedömt. Alla regioner går nu mot underskott i år. Sammantaget väntas underskottet nå hisnande 20 miljarder. Det är ytterligare 8 miljarder back jämfört med vad SKR trodde på i ekonomirapporten som presenterades för ett par veckor sedan.

Både SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog och ledande politiker i flera regioner har konstaterat att regioner brottas med stora obalanser i ekonomin, obalanser som doldes under pandemin genom att vårdinsatser sköts upp och stora tillskott kom från staten. Nu kommer de här problemen i ljuset.

LÄS MER: Regionpolitiker i hela landet slår larm om krisläget: ”Systemhotande”

De väntade underskotten varierar mellan -500 kr per invånare till -4 000 kr per invånare.

Regionerna försöker få ner kostnaderna genom att minska på hyrpersonal, minska på administrativ personal, kräva effektiviseringar ute i verksamheterna och ställa in planerade investeringar. Samtidigt ställer staten krav som går i andra riktningen, påpekar Annika Wallenskog i sin blogg.

”Frustrationen blir därför stor i regionerna när det kommer riktlinjer från staten som inte lirar med den verklighet de befinner sig i. Exempel på det är de nya riktvärden som staten tagit fram över antal vårdplatser och antal listade per läkare i primärvården. Det verkar förväntas att regionerna både ska bygga ut den slutna specialiserade vården och primärvården, samtidigt som de vare sig har pengar eller personal. Jag tycker att det är anmärkningsvärt.”, skriver hon.

124 kommuner prognostiserar underskott, visar SCBs siffror. Totalt går dock kommunerna mot ett överskott på 8 miljarder vilket ligger helt i linje med SKR:s bedömning i ekonomirapporten.

LÄS MER: Dom står fast: Ivo kan inte kräva exakt antal vårdplatser

LÄS MER: Regiontoppar i S och M vädjar om pengar: “Regeringen måste tänka om”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev