söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SBB:s nya brakförlust: 11 miljarder

Publicerad: 14 juli 2023, 06:15

SBB fortsätter att öppna för att hyresgäster köper bolagets samhällsfastigheter. Flera kommuner har redan nappat på erbjudandet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) redovisar en förlust före skatt på 11,1 miljarder kronor för årets andra kvartal och aktien faller hårt på börsen.

Ämnen i artikeln:

SBB-krisenSBBNäringslivet

Vd Leiv Synnes vägrar dock att se spelet som förlorat.

– Bra köpare och uppjusterade hyror är en del av det som ska göra oss starkare, säger han till TT.

SBB har gått från framgångsfeber för sju år sedan när bolaget köpte samhällsfastigheter på löpande band, till isande frossa med skenande skulder, brant fallande börskurs och kreditbetyg som på senare tid hamnat på skräpnivå hos kreditvärderingsbolag.

Läs mer: Fler kommuner köper av SBB – hela listan på bolagets samhällsfastigheter

Inflation och stigande räntor har skapat turbulens på marknaden och har försatt bolaget i en kris som eskalerat under våren.

Rapporten visar däremot inget uppsving för det krisdrabbade bolaget, utan tvärtom på en förlust med 11,1 miljarder, vilket kan jämföras med förlusten på 2,6 miljarder kronor ett år tidigare. Drygt hälften handlar om nedskrivningar av värdet på fastigheter.

Vd Leiv Synnes låter sig dock inte nedslås av förlusten, utan poängterar att bolagets uthyrningsgrad ökar och fastighetsportföljen är stark.

– Sedan går marknaden upp och ned och det påverkar våra tillgångars värde, säger han till TT.

Läs mer: FI granskar krisande SBB

Kvällen innan meddelade SBB att bolaget säljer fastigheter för tre miljarder till redan befintliga hyresgäster för att hantera den pressade finansiella situationen.

Vilka är det som köper? Är det fler kommuner som köper tillbaka?

Från tid till annan vill kommuner sälja fastigheter och det är en naturlig process, säger Leiv Synnes, men vill inte säga mer om vilka köpare det handlar om.

Kommer försäljningarna att rädda bolaget?

– Vi gör inte detta för att rädda bolaget, utan för att stärka det. Tittar man på rörelsen går bolaget ganska starkt, intäkterna ökar, vi har en bra tillgång på fastigheter och kan också hitta köpare på det sättet.

Läs mer: Snart kan alla SBB:s skolfastigheter vara utlandsägda

Flera kommuner har uttryckt oro för att okända ägare nu ska köpa stadshus och andra samhällsbyggnader. Hur stor den risken är, är Leiv Synnes också förtegen om.

– Men vi har en bra dialog med alla våra hyresgäster och kommer att tillvarata deras intressen, säger han, och sätter sin tilltro till att uppjusterade hyror stärker bolaget framöver.

– Räntor kan gå ned. Vad som däremot inte går ned är SBB:s hyror, de går alltid upp, säger han.

Ebba Blume/TT
Joakim Goksör/TTDela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev