fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

SBB säljer ut skolor och förskolor till kanadensiskt jättebolag

Publicerad: 30 november 2022, 09:03

Mittuniversitetets byggnad Åkroken i Sundsvall ingår i affären när SBB säljer nästan hälften av ägandet i skolfastigheter.

Foto: André de Loisted/André de Loisted

SBB:s skol- och utbildningsfastigheter kommer snart att vara till hälften ägda av ett utländskt investeringsbolag. SBB gör affären för att minska sina skulder, och lovar att hyrorna inte förändras.

Ämnen i artikeln:

FastigheterSenaste nyttSBBIlija Batljan

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


För upp till 10,4 miljarder kronor säljer tidigare kommunpolitikern Ilija Batljans företag Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) 49 procent av ägandet i alla fastigheter inom utbildning. Det handlar om förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och universitetsbyggnader. 

– En fantastisk affär för SBB, sa Ilija Batljan på onsdagsförmiddagens presskonferens där han presenterade detaljer om affären. 

Köpare är Brookfield, ett kanadensiskt företag som investerar i bland annat fastigheter, infrastruktur och förnybar energi. Bolaget förvaltar tillgångar på över 750 miljarder dollar.

”Vi fokuserar på att investera i den globala ekonomins ryggrad, och är hängivna att stödja och förbättra de samhällen som vi arbetar i”, skriver Brookfield på sin hemsida. 

LÄS MER: DS listar storspelarna på marknaden för samhällsfastigheter

Upplägget är att SBB lägger sitt fastighetsinnehav inom utbildning i ett nytt dotterbolag, SBB EduCo. Brookfield köper en minoritetsandel, 49 procent, av bolaget som kommer att drivas och förvaltas av SBB. Ilija Batljan tar posten som styrelseordförande.

Brookfield betalar 9,2 miljarder kronor nu, och ytterligare upp till 1,2 miljarder kronor längre fram för att äga nästan hälften av aktierna i EduCo. Det totala värdet för fastigheterna i bolaget är nästan 45 miljarder kronor. 

På en fråga på presskonferensen om vad som händer med skolorna och om Brookfield kan förändra hyrorna, svarade han så här:

– Brookfield förvaltar inte skolorna, det är SBB som gör det. Hyrorna kommer att vara oförändrade efter den här transaktionen, i förhållande till hur de var innan transaktionen.

SBB har stora skulder, bolaget har en belåningsgrad på nästan 47 procent. Intäkterna från försäljningen till Brookfield ska enligt SBB främst användas till att betala av lån, och efter affären beräknas belåningsgraden vara 42,4 procent.

LÄS MER: Offentliga fastigheter: ”Själva sjutton om vi inte kan bli lika bra som de privata”
LÄS MER: SBB äger nästan allt i Härnösand – Kommuntoppen: ”En ganska dum grej” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev