Kommunal ekonomi
Sätt stopp för de svenska minkfarmerna
En majoritet av svenskarna vill avveckla pälsdjursuppfödningen. Därför exporteras nästan all päls som produceras i Sverige till andra länder. Det är dubbelmoral på export, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Publicerad: 24 november 2018, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Pälsdjursuppfödningen handlar mer om politik än minkarnas välfärd.
I Sverige produceras nästan en miljon minkpälsar varje år, det vill säga lika många som det antal minkar som dödas för sin päls varje år nu i november-december. Minkarna föds oftast i maj och dödas i november. De sex månader som de får leva spenderas i en bur av galler där möjligheterna till naturligt beteende är marginella. Är det en bransch vi vill ha kvar i Sverige?
Nej, inte om vi frågar svenska folket. Nästan 8 av 10 personer vill att pälsdjursfarmning ska avvecklas i Sverige. De flesta svenska medborgare önskar inte heller att köpa pälsar vilket har lett till att nästan all päls som produceras i Sverige exporteras till andra länder. Är det inte dubbelmoral att tillåta export av sådant som inte anses vara okej enligt den svenska befolkningen?
Exporten av pälsar är inte ens något som bidrar till Sveriges ekonomi. Enbart 0,045 procent av Sveriges exportinkomster kom från pälsar och läder 2017. Sverige exporterar till exempel gödsel för mer än så.
Pälsindustrin i Sverige är inte stor, knappt 0,1 procent av alla svenska jordbruksföretag är minkfarmer. Pälsdjursindustrin är med andra ord en bransch som genererar få jobb och relativt lite pengar men tar kål på miljontals djur och saknar folkligt stöd. Vetenskapligt vet vi att det inte går att hålla minkar i burarna och samtidigt leva upp till Sveriges djurskyddslag. Tyvärr har pälsdjursuppfödningen kommit att handla mer om politik än om minkarnas välfärd.
Vissa rättfärdigar pälsdjursfarmning i Sverige med att hävda att det är bättre att farmerna finns här, där vi har en förhållandevis strikt djurskyddslagstiftning, än i andra länder. Faktum är att Sverige snart ligger efter när det handlar om pälsdjursfarmning.
I Tyskland och Schweiz måste minkar ha större utrymmen och vattenbassänger vilket inte krävs i Sverige. I Nederländerna, Belgien och till och med Norge samt flertalet andra länder ska pälsdjursfarmning dessutom avvecklas. Dessutom är det redan förbjudet att föda upp djur för päls i bland annat Storbritannien och Österrike. I Polen, en av de största pälsproducerande länderna, finns ett lagförslag om att förbjuda pälsdjursfarmning. Ledande politiker har sagt att Polen inte ska vara ett land dit näringar som förbjudits i andra europeiska länder flyttar.
Skillnaderna mellan de länder som fortfarande har minkar inom pälsdjursfarmning är också väldigt små. Även om det är krav på etageburar och berikning i Sverige, vilket inte Kina har, så kan inte de små skillnaderna rättfärdiga ett fortsatt hållande av minkar för päls i Sverige. Att det är lite sämre någon annanstans gör inte att det är bra här.
Sverige behöver bli bättre istället för att snegla på de som redan behandlar sina djur sämre än oss. Vi behöver inspirera till god djurhållning genom att slopa föråldrade och etiskt tveksamma sätt att hålla djur på. Genom en avvecklingsperiod på fem år hinner minkfarmarna tjäna in sina investeringskostnader samtidigt som de har tid på sig att ställa om till en hållbarare näring.
Opinionen är med minkarna. Det är dags att avveckla pälsdjursfarmning även i Sverige.
Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.