Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Så blir Stefan Löfven av med vinstdebatten

Krönika: Den svenska välfärdsmarknaden behöver ett fredsavtal, och (S) är partiet som kan driva fram det etiska samhällskontrakt som lyfter bort vinstklådan innan valet 2014.

Publicerad: 24 augusti 2012, 10:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Den generella välfärden står inför en rad grymma påfrestningar de närmaste 10—20 åren. Sjukhus, skolor och offentliga fastigheter behöver moderniseras. Detsamma gäller hyresrätterna, som förvaltas av kommunala bolag. Järnvägen ska vi inte bara tala om. Välfärden behöver miljarder. Tusentals.

Pengar är en kommunal bristvara. Man kan höja skatter och avgifter. Man kan låna. Gneta och snåla. Oavsett vilket måste kommunerna ändå få in mer cash. Olika utredningar pekar på att enbart välfärdens kärna kan kräva skattehöjningar på 10—15 kronor framöver.

Man kan också låta privata företag och kapitalstarka investerare medfinansiera välfärden. Om de erbjuds rimlig avkastning, och politisk stabilitet, är seriöst kapital ingen bristvara. Samarbetet mellan offentligt och privat har, för det mesta, fungerat bra för kommuner, anställda, leverantörer och medborgare.

Frågan handlar, i realiteten, inte om vem som är bäst skickad att bedriva välfärd. Ödesfrågan är finansieringen, samt hur vi följer upp att pengarna används på bästa sätt. Kommuner och landsting har inte ensamma de ekonomiska, organisatoriska och personella resurser som krävs för att göra allt i egen regi.

I stället för konstruktiva samtal har vi fått en anakronistisk och utopisk vänsterdebatt om vem som är moraliskt lämpad att hjälpa en medmänniska. Trots att Socialdemokraterna redan på 1920-talet valde väg – bort från marxism och socialism – efter att Nils Karleby satt ner foten med Socialismen inför verkligheten.

Vägen till S framgång blev att förlita sig på kapitalismens dynamik, erövra statsmakten via parlamentet och fördela landets inkoms­ter jämnare. Framgångsformeln för Socialdemokraterna har alltid varit ”kapitalism med mänskligt ansikte”. Marknad balanserad av starka och styrande samhällsinstitutioner. Modellen har fungerat i hundra goda år av tillväxt.


Nu slits S itu.

Hur blir Stefan Löfven av med vinstklådan före partikongressen 2013 och undviker ett ”kosackval” 2014? Jag tror att han har en unik chans att lösa dilemmat genom att förhandla fram ett samhällskontrakt direkt med näringslivet. Moderaterna har ju, som bekant, lämnat walkover i den här matchen.

Än en gång: Hantera kapitalismen. Avtala fram en etisk affärskod med skäliga spelregler för alla aktörer på den offentliga marknaden. Ett saltsjöbadsavtal för välfärdens skull.

En som skulle kunna få de två världarna att tala samma språk är Jens Henriksson, socialdemokraten som är chef för Stockholmsbörsen.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev