måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

S: Indexuppräkna statsbidragen för att förhindra välfärdskris

Publicerad: 30 juni 2023, 07:37

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och finanspolitiska talesperson Mikael Damberg (S) presenterade förslaget under politikerveckan i Almedalen.

Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna vill att statsbidragen till kommuner och regioner ska räknas upp med inflationen. Förslaget verkar inte ha stöd från regeringen.

Ämnen i artikeln:

BudgetBudgetförhandlingInflation

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Partiledaren Magdalena Andersson (S) kallade det ”en helt ny princip för välfärdens finansiering” i Almedalen på torsdagen och sa att om inget görs för att stärka kommunsektorns ekonomi så väntar en välfärdskris.

”Jag kan konstatera att det besked som kom från Ulf Kristersson är inte ett besked om en enda krona till välfärden”, säger hon till Dagens industri.

Att räkna upp statsbidragen i takt med inflationen är något som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har krävt i många år. ​​Clas Olsson kom med liknande förslag i sin utredning av balanskravet för kommunernas ekonomi. Regeringen tog inte med det i lagförslaget men har sagt att frågan bereds vidare.

LÄS MER: Så slår inflationschocken mot kommunerna

Enligt Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg skulle partiets förslag innebära nästan 11 extra miljarder kronor till kommuner och regioner 2024.

Men civilminister Erik Slottner (KD) är tveksam till indexuppräkning:

– Jag tror det finns en liten fara i att garanterar man alltid inflationsjustering, då minskar också trycket på att hitta rationaliseringar. Det trycket behöver ligga där, sa han i en intervju med Dagens Samhälle tidigare i juni.

LÄS MER: Tuffare balanskrav får nobben av regeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev