Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Riksrevisionen till regeringen: Utred kommunala fastighetsavgiften

Publicerad: 15 februari 2022, 12:05

Riksrevisionen reagerar i en utredning över de stora skillnaderna kommuner emellan i intäkter från den kommunala fastighetsavgiften.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet, Jessica Gow

Regeringen bör klargöra vad fastighetsavgiften ska åstadkomma och sedan se till att systemet uppfyller syftet, anser Riksrevisionen i en ny utredning.


Ämnen i artikeln:

FastigheterRiktade statsbidragSkatterRiksrevisionen

I november gav Solnas ekonomidirektör Christer Lindberg i Dagens Samhälle den kommunala fastighetsavgiften omdömet ”ett korkat system som skapar effekter som inte är genomtänkta”. Artikeln berättar hur kommuner som har många små fjäll- och sommarstugor är stora vinnare. I Borgholm har intäkten sedan systemet infördes 2008 vuxit med över 300 procent. Från 1 314 till 5 569 kronor per invånare.

Samtidigt som storstadskommuner är dunderförlorare. I realiteten har intäkten rentav krympt i Solna och Stockholm. Detta i ett system infört med det uttalade syftet att ”stimulera bostadsbyggande”. 

Skattefrihet för nybyggda bostäder och ett lågt tak för avgiften har gjort att kommuner som bygger nya bostäder inte har mycket att vinna alls i systemet.

Riksrevisionens formulering är mildare än Solnas ekonomidirektörs men ändå tydlig: ”Om fastighetsavgiften främst syftar till att öka bostadsbyggandet torde det finnas mer träffsäkra styrmedel”. 

LÄS MER: Här är fastighetsavgiftens vinnare och förlorare - hela listan: ”Korkat system”

Regeringen rekommenderas att utreda fastighetsavgiften: klargöra vilket syfte de över 20 miljarderna ska ha, och fördela pengarna i enlighet med det syftet.

Riksrevisionen har också studerat de riktade statsbidragen. I likhet med tidigare granskningar konstaterar man att små kommuner får mindre del av kakan riktade statsbidrag och att det är en resursfråga.

Skillnaderna är störst för den typ av riktade statsbidrag som kräver särskilt ansökningsförfarande och inte har ramar för varje kommun. Riksrevisionen uppmanar regeringen att fortsätta göra det enklare för alla kommuner att ta del av alla riktade statsbidrag.

 

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev