lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Rekordhöga elräkningar – kommuner låter invånare skjuta upp fakturor

Publicerad: 10 januari 2023, 09:28

Malin Lauber (S) i Växjö och Viktor Lundblad (M) i Lerum erbjuder invånarna möjlighet till anstånd med fakturor. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån, Henrik Montgomery/TT, Moderaterna Lerum

Elräkningen för december gräver ett djupt hål i mångas plånböcker och regeringens utlovade elstöd dröjer. Flera kommuner låter nu invånarna skjuta upp fakturor: ”Ingen ska behöva välja mellan barnomsorg, äldrevård eller elräkningen”, säger Lerums kommunalråd Viktor Lundblad (M).

Ämnen i artikeln:

EnergikrisenSenaste nyttElproduktionEnergi

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Lerums kommunstyrelse tar i morgon, onsdag, ställning till ett förslag om att medge generellt anstånd för barnomsorg, omvårdnad i särskilt och ordinärt boende, färdtjänst och miljö. Klubbas beslutet igenom gäller det retroaktivt från den 1 januari.

”Höjda boräntor, elräkningar och den ökade inflationen kommer göra de kommande månaderna svåra för många av våra kommuninvånare. För att underlätta väljer vi nu att gå fram med ett generellt beviljande av anstånd. Elåterbäringen ska komma i februari så anståndet menar vi kan hjälpa många tills de får återbäringen. Ingen ska behöva välja mellan barnomsorg, äldrevård eller elräkningen”, säger kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M) i ett pressmeddelande.

Januari är vanligtvis en kärv månad för många – och i år blir den ännu tuffare, enligt Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg. Kommunen håller i januari och februari informationsträffar där boende får råd om budget, skulder och energiförbrukning. 

”Kommunen vill göra det vi kan för att ge råd och lindra. För att göra det enklare och för att vara ännu mer tillgängliga provar vi ett nytt grepp där vi kommer att finnas på plats fysiskt med den samlade kompetens som kan behövas”, säger Anders Wennerberg i ett pressmeddelande.

Regeringens och Sverigedemokraternas elstöd för södra Sverige ska betalas ut i februari. Energiminister Ebba Busch (KD) lovade på måndagen ett nytt stöd för hushåll i hela landet någon gång under våren. 

Växjö kommun påminner på sin hemsida invånarna om möjligheten att skjuta upp fakturor. ”De höga elkostnaderna medför att det ekonomiska läget är ansträngt för många av kommunens invånare. Här vill vi göra vad vi kan för att stödja och bidra till trygghet i tillvaron”, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Trelleborgs kommun planerar att erbjuda uppskov för alla kommunala avgifter. Kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) har inspirerats av Staffanstorp som tidigare meddelat att de ger invånare anstånd under vintern.

– Jag bad våra jurister att titta på det. De tyckte att det var bättre att vi gör ett ärende av det. Det har vi därför gjort och det är brådskande. Det ska vara klart så att det kan tas beslut på ett extrainsatt möte med kommunstyrelsen i mitten av januari, säger Ann Kajson Carlqvist till Trelleborgs Allehanda.

LÄS MER:

Buschs besked efter skarpa kritiken: Elstöd till norra Sverige

Politiker i norr kräver elpengar: ”Ett stort, stort missnöje”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev