tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Regionens miljonaffärer – utan upphandling

Publicerad: 10 september 2020, 09:55

Regiondirektör Hans Svensson har kringgått lagen om offentlig upphandling när han anlitade en konsultfirma från Göteborg utan att göra någon upphandling.

Region Jämtland Härjedalen köpte konsulttjänster för över två miljoner kronor utan upphandling - Konkurrensverket är kritiskt.

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Erik Pettersson


Region Jämtland Härjedalens upphandlingsrutiner kommer sannolikt granskas både av regionens revisorer och Konkurrensverket. Detta sedan regiondirektör Hans Svensson kringgått lagen om offentlig upphandling när han anlitade en konsultfirma från Göteborg, visar en granskning av P4 Jämtland.

Uppdraget utannonserades inte, det gjordes ingen offentlig upphandling och regiondirektör Hans Svensson skrev under avtalet i efterhand.

Regionens revisorer räkna med att ha en första rapport klar senare i höst och aviserar även stickprovskontroller.

– Jag tycker det är illa och jag vet inte om man kan skylla på bristande rutiner för det finns ju en lagstiftning och ett regelverk som man ändå måste hålla sig till, säger regionrevisorernas ordförande Viveca Asproth (S) till P4 Jämtland.

Totalt handlar det om 2,1 miljoner kronor i ersättning till ett Göteborgsföretag för ledningsstöd och organisationsutveckling, varav 1,6 miljoner kronor fakturerats under 2020.

Först nu genomför regionen en upphandling av tjänsterna. Enligt regionen var inriktningen att Kommuninvest skulle bistå med de aktuella tjänsterna men den samverkanslösningen blev aldrig av och avtal med konsultfirman tecknades först i efterhand.

Regiondirektör Hans Svensson skrev under avtalen och har hänvisat till HR-direktören Krister Eriksson att kommentera saken:

– Det är ju absolut inte tillåtet att göra inköp om man inte följer upphandlingsreglerna och det ska självklart göras på ett korrekt sätt i framtiden, säger Krister Eriksson till SVT.

Även Konkurrensverket kommer sannolikt att granska inköpen för en eventuell stämningsansökan om upphandlingsskadeavgift.

– Vi ser väldigt allvarligt på överträdelser av regelverket, särskilt som i det här fallet när man gjort, som de verkar, ett inköp utan att annonserna eller utan att följa upphandlingsreglerna över huvud taget, säger Malin de Jounge, chef för otillåtna direktupphandlingar på Konkurrensverket till P4 Jämtland.

2018–2019 anlitades konsulten Malin Zandelin via hennes eget bolag. Malin Zandelin och Hans Svensson är tidigare kollegor på Angereds närsjukhus där han var sjukhusdirektör och hon jobbade som verksamhetsutvecklare.

P4 Jämtland har sökt regiondirektör Hans Svensson för en kommentar, men han har inte velat medverka. Via HR-direktör Krister Eriksson har regionledningen svarat via mejl att ”konsulttjänsterna köptes in utifrån tidigare goda erfarenheter från liknande uppdrag och regionledningens uppfattning är att köpet av tjänster under 2018 har gjorts genom en tillåten så kallad direktupphandling”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev