måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Regiondirektör tar time-out – polisförhör väntar

Publicerad: 30 augusti 2022, 14:12

”Jag har blivit kontaktad av en utredare på polisen som signalerat att de vill träffa mig” säger Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne som nu tar time-out. Foto: Region Skåne

Regiondirektören i Skåne, Alf Jönsson, tar time-out. Anledningen är att han är aktuell i en polisutredning.

Ämnen i artikeln:

MutorKorruption

CG

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Alf Jönsson säger själv i ett pressmeddelande att han inte blivit delgiven misstanke om brott och inte fått information om vad polisutredningen innebär. 

”Jag har blivit kontaktad av en utredare på polisen som signalerat att de vill träffa mig. Även om jag inte blivit delgiven misstanke om något brott vill jag inte riskera att detta på något sätt förflyttar fokus från det viktiga arbetet som bedrivs i Region Skåne, inte minst när det gäller att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården, och därför kliver jag tillbaka”, säger Alf Jönsson.

Enligt SVT kan polisutredningen handla om mutbrott. Två tjänstemän i Region Skåne samt vd:n för företaget Vårdinnovation dömdes i april till fängelse för mutbrott i samband med en upphandling. Alf Jönsson åt middag med bolagets vd när beslut skulle fattas om huruvida företagets system Vårdexpressen skulle införas på samtliga Skånes vårdcentraler.

I dag träffades en överenskommelse mellan Alf Jönsson och regionstyrelsens presidium.

”Vi har kommit fram till att det bästa är att Alf Jönsson tar en time-out från sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne, med tanke på att han är aktuell i en polisutredning. Vi vill betona att vi inte har någon information om vad polisutredningen gäller”, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande. 

Ekonomidirektören Lars-Åke Rudin går med omedelbar verkan in som tillförordnad regiondirektör.

LÄS MER: 

Vårdexpressen: Fängelse och miljonskadestånd för tjänstemän i muthärva 

Mutbrottsrättegång görs om – åklagaren vill se hårdare straff 

Kartläggning: Kvinnor toppar regiondirektörernas lönelista

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev