Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Rätt teknik stoppar semesterbluffare

Sommaren är heta tider för ekonomiska bedrägerier. Men med enkla förberedelser och åtgärder kan företag och organisationer skydda sig mot bluffakturorna.

Publicerad: 27 juni 2012, 10:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItSäkerhet

Be grannen att klippa gräsmattan, sätt på timerfunktion på fönsterlamporna och var sparsam med dina reseskildringar på nätet. Det är några klassiska saker som många av oss gör för att förebygga inbrott medan vi är på semester. Och vi lyckas faktiskt ganska bra. Visserligen ökade antalet villainbrott med hela 19 procent under hela förra året, men tvärt emot vad många tror är det inte under sommarsemestern som vi drabbas mest. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är det istället oktober-december som är den värsta perioden.

Till skillnad från villainbrotten så sker de flesta ekonomiska bedrägerierna under semesterperioderna på sommaren och vintern. Och bland bedrägerierna är bluffakturering en av de vanligaste. Under sommaren 2011 fick Svensk Handel in drygt 200 anmälningar per vecka på bedrägerier kopplade till bluffaktura. Att vi drabbas som hårdast under sommaren är inte så konstigt. Det är en tid då vi mer än annars tar in vikarier för att täcka upp personalbehovet. Inte sällan frångår organisationer och företag också de normala rutinerna kring fakturahanteringen, vilket innebär att risken för att bluffakturor ska slinka igenom ökar betydligt.

För många är själva kränkningen den värsta upplevelsen med att drabbas av ett brott. För organisationer och företag är inbrotten inte kränkande på samma sätt, ingen har ju fysiskt rotat i personliga saker. Men gemensamt för villainbrott och bluffakturering är att det handlar om betydande summor. Det totala antalet anmälda bostadsinbrott under 2011 uppgick till 22 300 stycken och det ekonomiska värdet av varje inbrott var 10 000-15 000 kronor. Samtidigt säger Leif Svensson på Småföretagarnas riksförbund att den svenska bluffaktureringen omsätter miljardbelopp.

En förklaring till att summorna kan bli så stora är att bedragare enkelt kan köpa in traditionella adressregister. Genom registren kan bedragarna sedan snabbt skala upp sin verksamhet.

En slutsats är att vi har en hel del att göra för att säkra företag och organisationer lika bra som vi säkrar våra villor under semestern. Och faktum är att det faktiskt är enklare för ett företag att skydda sig än det är för villaägare.

En fungerande modell är att införa intelligenta lösningar för elektronisk hantering av fakturor och e-faktura. Dels innebär det att bedragare inte får användning av de så lättåtkomliga traditionella adressregistren för postadresser, och dels kan e-fakturalösningar med automatik stämmas av mot trovärdiga varningslistor såsom den som Svensk Handel upprätthåller. Därigenom minimeras riskerna för företag att drabbas av bedrägerier, inte minst under perioder då vikarier hanterar fakturorna.

Och glädjande nog har införandet av elektronisk fakturahantering fått sig en skjuts i och med att ny teknik och nya affärsmodeller från de ledande teknikleverantörerna eliminerar många av de ekonomiska och tekniska hinder som tidigare funnits. Exempelvis kan mindre företag undgå kapitalinvesteringar och integrationskostnader genom molnbaserade tjänster. Även inom e-faktura finns nya möjligheter som minskar behovet av konfiguration genom enkla e-fakturalösningar.

Oavsett vad du som företagare eller ekonomiansvarig väljer att göra, är det bra att vara medveten om riskerna som finns, inte minst i samband med semesterperioderna. I dag finns det smidiga lösningar som med automatik skyddar företag, organisationer, anställda och vikarier från att falla i bluffakturafällan.

Charlotte Darth, vd Readsoft Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ItSäkerhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev