Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Rankning: Vårgårda har Sveriges bästa företagsklimat

Publicerad: 28 september 2022, 11:09

”Att Vårgårda för andra året är på första plats är riktigt bra”, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svensk Näringsliv.

Foto: Evelina Carborn

Sveriges bästa företagsklimat finns i Vårgårda, konstaterar Svenskt Näringsliv i sin årliga rankning av lokalt företagsklimat.

Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivNäringslivsklimatFöretagsklimat

JD


I fem år prenumererade Solna på topplatsen i Svenskt Näringslivs årliga rankning av lokala företagsklimat. Mönstret bröts 2021 när Vårgårda tog över i toppen, och även i år är det den västsvenska kommunen som kniper förstaplatsen.  

”Vårgårda har fokus på serviceorganisationen och i det uppdraget är det lika viktigt att ge näringslivet samma service som våra invånare. Samtidigt finns det en stor förståelse från företagen för kommunens roll och förutsättningar”, säger Bengt Hilmersson, kommunalråd i Vårgårda, i ett pressmeddelande.  

Vårgårda hamnar i topp i kategorier som upphandling, information till företagen och kommunpolitikers attityder. Just att kommunen är politiskt överens om betydelsen av ett rikt näringsliv bedöms vara en betydande orsak till dess framgång, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svensk Näringsliv. 

”Att Vårgårda för andra året är på första plats är riktigt bra, men det häftigaste och unika är att Vårgårda varje år ligger högt och stabilt i våra mätningar. Det verkar finnas några saker som sticker ut för Vårgårda, och det är framför allt att det är lite snack och mycket verkstad”, säger han i ett uttalande. 

Företagsklimatet i Staffanstorp i Skåne rankas som Sveriges näst bästa. På plats tre ligger Solna, som tar en pallplats för femtonde året i rad. Två av de kommuner som klättrat mest i årets rankning är Oxelösund som sedan i fjol hoppat hela 91 platser till plats 122, och Höör som klättrat 86 platser till att plats 109. 

I botten av årets rankning hittas Norberg i Västmanland. 

Så genomförs rankningen

Rankningen baseras på svar från fler än 30 000 företagare i Sverige, som ger sina synpunkter på attityder till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar. Syftet är att lyfta fram var i landet det är bäst att starta och driva företag. 

 

Svaren utgår ifrån olika faktorer som väger olika tungt, bland annat service till företag, tillämpligt av lagar och regler och konkurrens från kommunens verksamheter. Störst vikt har företagens uppfattning om det ”sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen”. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev