torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Polisanmäld för korruption jobbar vidare med fullt förtroende

Publicerad: 22 september 2020, 09:41

”Vi får ju inte se mellan fingrarna om det är något vi gör som kan vara olagligt”, säger Martin Söderström, tillförordnad chef för kommunledningskontoret i Åre.

Foto: Linn Nordlund, Roland Magnusson/Mostphotos

Åre kommun polisanmäler två chefer för korruption – men låter den ena jobba kvar med fullt förtroende. ”Du kan göra en massa saker som får polisiära följder men inte arbetsrättsliga följder”, säger Martin Söderström, tillförordnad chef för kommunledningskontoret i Åre.

Ämnen i artikeln:

EkonomiKorruption

Erik Pettersson


Åre kommun har polisanmält två av sina chefer sedan en avdelningschef godkänt att en enhetschef köpt konsulttjänster av en familjemedlem utan hänsyn till LOU.

Enhetschefen sitter dessutom i styrelsen för familjemedlemmens bolag.

Det var i somras som det kom in orosanmälningar om oegentligheter på en av kommunens avdelningar. Kommunen beställde då en oberoende utredning av konsultbolaget KPMG.

Nio veckor senare var utredningen klar och visade att flera former av tveksamma avtal med konsulten slutits, att det faller inom ramen för korruption, jäv och bisysslor samt att Åre kommun rekommenderades att göra en polisanmälan.

– Blotta misstanken om att vi begår brott gör att jag som ytterst ansvarig ser det som min plikt att anmäla till polismyndigheten. Vi får ju inte se mellan fingrarna om det är något som vi gör som kan vara olagligt, säger Martin Söderström, tillförordnad chef för kommunledningskontoret i Åre.

Initialt har det medfört en ekonomisk skada på 748 000 kronor men kommunen har nu hävt avtalet för 2021 och avslutat avtalet för 2020.

I väntan på vad polis och åklagare kommer fram till arbetsbefriades båda cheferna.

– Den så kallade enhetschefen avslutade sin anställning med omedelbar verkan i förra veckan. Avdelningschefen är tillbaka i tjänst från och med i dag, säger Martin Söderström.

Ni kom fram till att avdelningschefen kunde återgå i tjänst efter att ha rådfrågat juristerna på Sveriges kommuner och regioner?
– SKR:s jurister hjälpte oss med de arbetsrättsliga delarna. Jag kan inte gå in på vad som har sagts där men det har renderat i att avdelningschefen jobbar på plats och har 100 procent av mitt förtroende för att köra på framåt. Vi tittar även gemensamt på vilka rutiner och vilka delar av vår verksamhet vi behöver skruva på.

Jag förstår att du inte kan gå in på det enskilda ärendet men kan du säga något om hur ni har ett 100 procentigt förtroende för personen efter det som har inträffat?
– Det uppsåt som har funnits från avdelningschefen har hela tiden varit att gör det bästa för verksamheten. Misstagen som har skett har handlat om ett förtroende som har sträckt sig alldeles för långt. Där skulle man stoppat och det har avdelningschefen varit tydlig med hela tiden: "här har jag brustit". I en stressad vardag kan det bli fel och man har helt enkelt litat på folk.

Så syftet från avdelningschefens sida har varit verksamhetens bästa?
– Ja, den bilden delar jag. Det är jätte, jättesorgligt att man litar på folk och så blir det fel. Men i det fallet ser jag absolut inget uppsåt att ställa till det för kommunen. Därav förtroendet framåt.

Och SKR:s jurister har sagt att arbetsrättsligt går det att ha en person kvar i tjänst under pågående polisutredning?
– Ja, så kan du tolka det. Det är viktigt att den utredning som polisen gör rår ju inte vi över, det är enskild myndighet, och så ska det ju vara. Den prövningen kan komma fram till en massa olika saker som inte påverkar det arbetsrättsliga. Det är ju två olika saker. Du kan göra en massa saker som får polisiära följder men inte arbetsrättsliga följder. Det är viktigt att hålla isär de processerna. Just nu löper de på parallellt och vi har fullt förtrodde för avdelningschefen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev