Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Plötslig smäll ger stort underskott för Ydre

Publicerad: 15 juni 2022, 09:06

”Det kräver att vi effektiviserar i verksamheterna med i storleksordningen 5 miljoner”, säger kommunens ekonomichef Jonas Arpzell.

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos

Ydre har höjt skatten – men det hjälpte inte. Kommunen går mot underskott och det är placeringar av barn och unga som tynger ekonomin.


Ämnen i artikeln:

God kommunal hushållningEkonomiskt resultatBudgetFamiljehemEffektivisering

För att skapa underlag för en sund ekonomi framåt höjde Ydre skatten år 2020 med 75 öre. Ekonomichefen Jonas Arpzell beskriver hur kommunen i grunden har ”bra koll på ekonomin”. Ändå: prognosen för i år pekar mot ett underskott på 10–12 miljoner. Det är stora pengar i Ydre med knappa 3 700 invånare.

Huvudorsaken är ett plötsligt behov av placeringar av ett antal barn och ungdomar. Den lilla kommunens utsatthet blir närmast övertydlig.

– Vi har en budgetmarginal på 2 procent av skatter och statsbidrag, som de flesta. Händelsen äter upp de 2 procenten plus 4 procent till. Vi klarar inte att ta höjd för något sådant, säger Jonas Arpzell.

En situation av motsvarande storlek i Stockholm vore att man i morgon fick 1 800 nya barn och ungdomar att ordna familjehem till.

För nästa år lägger Ydre en budget med ett normalt resultatkrav på 2 procent av skatter och statsbidrag, cirka 5 miljoner kronor. Men kommunen har då inte kunnat lägga på så stora pris- och löneökningar som SKR beräknat för 2023. 

– Vi var tvungna att sänka. Det kräver att vi effektiviserar i verksamheterna med i storleksordningen 5 miljoner, säger Jonas Arpzell.

Kommunchefens uppdrag är att omgående göra vad som göras kan för att förbättra resultatet.

– Besparingar blir huvudfokus, hur vi ska kunna komma ner i kostnad framöver. Politikerna förstår också det allvarliga i läget.

LÄS MER: Stålbad väntar kommuner när ekonomin störtdyker – ”Dags börja spara igen”

LÄS MER: Bräcke tvingas skära ner – ”Skolan blir den stora uppgiften” 

 

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev