söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Pilotprojekt avslöjade hundratals fel i folkbokföringen

Publicerad: 1 juni 2022, 08:10

Skatteverket har samarbetat med åtta kommuner för att hitta felaktigt folkbokförda personer. Foto: Janerik Henriksson/TT

I ett pilotprojekt med åtta kommuner har Skatteverket hittat runt 300 personer som varit folkbokförda i Sverige trots att de lämnat landet. Bidragsbedrägeri kan vara en anledning.

Ämnen i artikeln:

Fusk med folkbokföringenSenaste nyttSkatteverketBidragSkatter

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Skatteverket har samarbetat med Borlänge, Botkyrka, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm, Södertälje och Uppsala. Efter drygt 900 utredningar av misstänkt felaktig folkbokföring upptäcktes nästan 700 fel. 

Runt hälften av dessa rörde personer som lämnat landet men fortfarande var skrivna på en adress i någon av de åtta kommunerna. 

”Det kan finnas många skäl till det, till exempel oavsiktligt i form av okunskap eller avsiktligt för att erhålla svarta inkomster, behålla hyreskontrakt eller bidrag, till exempel barnbidrag”, säger Skatteverkets samordnare Anders Klaar i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Kommunen ska göra hembesök hos bidragstagare

Det kan också handla om att personerna vill behålla sina uppehållstillstånd, kunna bli svenska medborgare eller ha kvar möjligheten att få sjukvård i Sverige.

Felaktig folkbokföring kan upptäckas när barn inte dyker upp vid skolstarten eller när kommunala bostadsbolag misstänker olovliga andrahandsuthyrningar.

Pilotprojektet med de åtta kommunerna har frigjort ett stort antal hyreslägenheter. 

Skatteverket föreslår nu att myndigheter ska få dela information med varandra och att folkbokföringen utifrån dessa uppgifter ska få göra riskbaserade urval. 

Enligt Skatteverkets slutrapport har projektet har bidragit till att problematiken med felaktig folkbokföring uppmärksammats mer i kommunerna. Myndigheten bedömer att det kan ”skapa ett mer kritiskt förhållningssätt hos kommunerna till bosättnings- och identitetsfrågor” och göra att Skatteverket får fler tips om misstänkta felaktigheter. 

LÄS MER: Hårdare krav på socialtjänsten att rapportera fusk med folkbokföring

LÄS MER: Rapport: Regeringen dränker kommunerna i pappersarbete - ”Ett fördärv”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev