onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Oseriöst och oärligt om Feministiskt initiativ

Det vore väldigt välkommet om Feministiskt initiativs politik och våra förslag kunde bemötas på en högre nivå än vad som nu är fallet. Det minsta vi kan begära är att våra kritiker sätter sig in i vår politik innan den kritiseras, svarar Per Holfve (Fi) på Anosh Ghasris krönika.

Publicerad: 7 september 2018, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Hans Christiansson / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativ

Att vara aktiv i Feministiskt initiativ är att varje dag kliva ner i en illaluktande balja av hån och hat. Hatet är djupt obehagligt men frågan är om inte hånet är mer tröttsamt. I alla fall när hånet är så utstuderat och falskt som i Anosh Ghasris krönika i Dagens samhälle. Ghasri tar tillfället i akt att, som han själv skriver, mansplaina Feministiskt initiativs politik. Han plockar delar av vår politik som han personligen stör sig på och framställer en bild av ett naivt parti, som är helt av banan. Som om detta inte vore nog så tycker han sig veta att inga av Feministiskt initiativs visioner är finansierade. Indignationen går nästan att ta på och jag vore själv den sista att rösta på ett lika verklighetsfrämmande parti.

Problemet är att Anosh Ghasri, medvetet eller ej, helt har lyckats missa Feministiskt initiativs statsbudget för 2018. 179 sidor ekonomi och sakpolitik, komplett med exakta tabeller och tydliga referenser. Den som hade ett ärligt uppsåt skulle omöjligen kunna missa detta centrala dokument. Saklig kritik rörande vår budget hade varit välkommen och kunnat bidra till en debatt om vårt sätt att se på samhällsproblem och dess lösningar. Att bemöta rent svammel blir inte bara svårt utan får oss att framstå som lika oseriösa som den som svamlar. Du måste inte gilla allt som Feministiskt initiativ har åstadkommit men varför skulle det till exempel vara fånigt att livmoderbärare i Malmö får gratis mensskydd upp till 19 år? I Stockholm delas varje år 1,3 miljoner kondomer ut till ungdomar och unga vuxna. Är det lika löjligt eller blir det plötsligt mer viktigt med hälsofrämjande åtgärder när en penis är involverad?

Årets valrörelse (och egentligen alla valrörelser sedan Fi bildades) har för Fi präglats av en uppsjö liknande angrepp. Av någon märklig anledning så verkar det som att invanda bekymmer och prioriteringar är viktiga och det som Fi tar upp ska avfärdas. När vi beskriver integration som en ömsesidig process mellan individ och samhälle blir det jobbigt att ta till sig, för då handlar det inte bara om att alla som kommer till Sverige måste anpassa sig. Fi:s politik synliggör samhällets brister och attityder mot invandrade människor blir en faktor i sammanhanget. Det kräver mer ingående resonemang än att bara tjata om massinvandring men vi menar att det är nödvändigt för att integration ska fungera i praktiken.

Feministiskt initiativ är ett visionärt och ideologiskt drivet parti. Vi har långsiktiga målsättningar men när inga illusioner om omedelbar samhällsförändring. Vi förespråkar fredliga förhållningssätt men har inga förslag om att avskaffa Sveriges försvar så länge omvärlden är fientlig. Lika lite vill vi avskaffa Sveriges gränser här och nu, bara för att vi har en vision om öppna gränser någon gång i framtiden. Precis som andra partier har vi omedelbara konkreta förslag för att uppnå våra mål på längre sikt. Det vore väldigt välkommet om vår politik och våra förslag kunde bemötas på en högre nivå än vad som nu är fallet. Vem vet, kanske kan våra perspektiv rentav tillföra en del till den politiska debatten. Det minsta vi kan begära är att våra kritiker sätter sig in i vår politik innan den kritiseras. Fri spekulation och mansplaining brukar inte tillföra något.

Per Holfve, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev