Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Oroväckande krav från bostadsbolagen

Hyreskraven som bostadsbolagen annonserat är för höga. De andas inte ansvarstagande i sämre ekonomiska tider. Men mest bekymmersamt är budskapet från Fastighetsägarna.

Publicerad: 4 oktober 2011, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fastighetsägarnas budskap är inte bara krav på stora hyreshöjningar, utan dessa höjningar ska vara högst där bostadsbristen är som störst, skriver Barbro Engman.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Hyresförhandlingar

Hyresförhandlingarna är igång. Under de närmaste månaderna ska hyran för tre miljoner hyresgäster förhandlas med kommunala bolag och privata fastighetsägare runt om i landet. Och det är inga småslantar det handlar om, hyresgästerna betalar sammanlagt 100 miljarder kronor i hyra varje år.

Förhandlingarna har startat i ett mycket bekymmersamt ekonomiskt läge. Anders Borg har skrivit ner Sveriges tillväxtprognos. Många har det tufft ekonomiskt. Landets pensionärer kan inte räkna med vare sig någon höjning av pensionen eller sänkta skatter och löntagarna manas till återhållsamhet i löneförhandlingarna.

Fredrik Reinfeldt upprepade i regeringsförklaringen hur viktigt det är att alla tar ansvar. Detta ansvarstagande bör också omfatta de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna. De måste visa återhållsamhet i sina hyreskrav. Stora hyreshöjningar är inte bara svårt att bära för många av landets hyresgäster, det är dessutom dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

För varje procent hyran höjs urholkas hyresgästernas köpkraft med en miljard kronor. Den vetskapen borde få Anders Borg att oroa sig än mer inför nästa tillväxtprognos. Med alltför höga hyreshöjningar riskerar hyresrätten dessutom att förlora i konkurrenskraft gentemot andra boendeformer där man anstränger sig för att hålla kostnaderna nere.

Den ekonomiska oron känns mest för de människor som redan har en svår ekonomisk situation. Regeringen har därför aviserat att bostadsbidraget för unga, barnfamiljer och pensionärer kommer att höjas. Men stora hyreshöjningar skulle göra denna höjning av bostadsbidragen tandlös. Det behövs inte många kronor i hyreshöjning innan bostadsbidraget är som bortblåst.

I detta läge har de hyreskrav som hittills kommit från bostadsföretagen legat på nivåer som är dubbelt så höga som den allmänna prisutvecklingen. Poseidon, Göteborgs största hyresvärd, kräver till exempel upp till 5,5 procents hyreshöjning. Och Viskaforshem i Borås yrkar på 3,95 procent.

Lika illavarslande är de signaler som kommer från Fastighetsägarna Sverige. Fastighetsägarna i Malmö yrkar på 4,4 procent och Fastighetsägarna i Göteborg kräver hela 5 procent i hyreshöjning.

Men mest bekymmersam är tonen i de debattartiklar Fastighetsägarna skrivit, och de brev de har skickat till landets Hyresgästföreningar. Deras budskap är inte bara krav på stora hyreshöjningar, utan dessa höjningar ska vara som högst där bostadsbristen är som störst. De kräver också att betalningsviljan ska bestämma hyran.

Fastighetsägarna motiverar detta med den nya lag för allmännyttans villkor som trädde i kraft den 1 januari 2011. Fastighetsägarna väljer då medvetet att bortse från att det inte finns något stöd för den typen av krav i den lagen. Bruksvärdessystemet är intakt. Där framgår tydligt att bostadsbrist och betalningsvilja inte är skäl för hyreshöjningar.

Det är givetvis så att privata fastighetsägare vill få till stånd höjda hyror för att öka vinstmarginalen. Inget konstigt med det, det ligger i deras intresse. Det konstiga ligger i att de i stället vill få det till att stora hyreshöjningar är nödvändiga för att rädda hyresrätten, stoppa svarthandeln och få igång bostadsbyggandet.

Bostadsföretagen måste naturligtvis kunna kräva hyresnivåer som gör att de har en stabil och långsiktigt ekonomisk utveckling. Men det har de redan, det garanterar det kollektiva förhandlingssystemet. Hyresmarknaden lockar många privata investerare genom den långsiktigt säkra avkastningen.

Vårt budskap är lika enkelt som den ekonomiska situationen är osäker: När ekonomin är i gungning måste vi alla ta ett ansvar. Och det gäller även bostadsföretagen.

Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hyresförhandlingar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev