Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

”Okunskap om nätjournaler slår mot unga”

Möjligheten att försegla nätjournaler skyddar inte ungdomar som utsätts för hedersrelaterat förtryck. En kvinna som inte tillåts ha varken integritet eller sexualitet förfogar knappast ensam över den e-legitimation som krävs för att öppna journalen.

Publicerad: 16 september 2016, 14:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Redan en förseglad journal kan, enligt debattörerna, tolkas som skuld.


Ämnen i artikeln:

HedersvåldHederskultur

REPLIK Ineras vice VD Sofie Zetterström hävdar i inlägget Missvisande om journaler på nätet att det är fel att nätjournaler innebär en ökad risk för utsatta ungdomar och hänvisar bland annat till att journalerna kan förseglas.

Våra farhågor handlar emellertid inte om att nätjournaler kan bli hackade eller spridas på nätet, utan om att ungdomar som är utsatta för hedersrelaterat förtryck ska tvingas visa sina journaler.

Skydd genom försegling förutsätter att den utsatta unga kvinnan varit så förutseende att hon spärrat sin journal, annars kan förstås en misstänksam anhörig tvinga henne att öppna journalen med sin e-legitimation.

Någon integritet för de här individerna innanför hemmets dörrar finns inte. Man måste beakta att risken är stor att den kvinna som varken förfogar över sitt underliv, sitt samliv eller sitt val av make inte heller ensam förfogar över de identifieringsnycklar som ger åtkomst till nätjournalen.

I många landsting kan nätjournalen uteslutande spärras på kvinnans initiativ, aldrig av sjukvården.

För den misstänksamma make som är insatt i detta förhållande så kan förstås redan en spärrad journal tolkas som bevis på skuld och motivera straff för kvinnan.

Svaret från Inera illustrerar den okunskap som i slutänden drabbar dessa utsatta individer. En riskbedömning som tar hänsyn till personer som lever i hederskultur måste göras av annan part än den som serverar tjänsten ifråga. Det är märkligt att en sådan riskvärdering inte har föregått införandet av tjänsten e-journal. Nu måste emellertid något göras omgående, innan någon kommer till skada.

Camilla Starck, ST-läkare i psykiatri

Johan Hemlin, Överläkare i gynekologi

Elin Karlsson, specialistläkare i kirurgi, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd

Sara Mohammad, ordförande och grundare, riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HedersvåldHederskultur

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev